/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atac la Harkov. Autoritățile din Kiev îndeamnă oamenii să nu meargă la biserică de Paște

Primele proiecte înregistrate de PDM în Parlament după ce a trecut în opoziție. Vrea schimbarea Constituției

missing
01 iulie 2019, ora 07:55

Deputații fracțiunii Partidului Democrat au înregistrat în Parlament două proiecte de hotărâri prin care propun să fie formate grupuri de lucru care să pregătească modificările necesare în Constituție, în baza votului cetățenilor dat la referendumul din 24 februarie. Un grup de lucru ar urma să elaboreze un proiect de lege care să permită reducerea numărului de deputați de la 101 la 61, iar cel de-al doilea grup – să stabilească modificările legislative pentru ca deputații să poată fi revocați din funcții, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător atribuțiile.

Dacă inițiativele democraților vor fi susținute în Parlament și de majoritatea formată de Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM, grupurile de lucru create vor fi obligate să vină în cel mult 60 de zile cu propuneri concrete de modificare a Constituției.

Democrații propun ca în grupurile de lucru să fie incluși nu doar parlamentari, ci și specialiști din cadrul Cancelariei de Stat, reprezentanți ai autorităților publice centrale, dar și experți independenți atât din R. Moldova, cât și din străinătate.

„Astăzi, reprezentanții poporului în Parlament, aleși în aceeași zi în care s-a desfășurat referendumul republican, au atât obligația juridică, cât și cea morală de a pune în aplicare rezultatele referendumului, adică voința Suveranului. O ignorare a voinței poporului ar constitui o gravă sfidare atât a prevederilor constituționale, cât și o trădare a intereselor cetățenilor”, motivează deputații democrați în notele informative ale proiectelor de hotărâri pe care le-au înregistrat în Parlament.

Amintim că, la referendumul din 24 februarie, peste 65% dintre alegători (744 529 cetățeni) au votat pentru reducerea numărului de deputați, iar peste 70% (808 266 cetățeni) au votat pentru posibilitatea de a revoca deputații din funcție, dacă aceștia nu-și îndeplinesc corespunzător atribuțiile.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram