/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Cum se descurcă pe caniculă muncitorii de pe șantierele de construcții

01 iulie 2019, ora 21:08

Arșița a fost, este și va fi, însă munca pe șantiere trebuie dusă la bun sfârșit. Deși legea îi obligă pe administratori ca, pe timp de caniculă, să-i asigure pe muncitori cu apă potabilă și locuri umbrite, în practică lucrurile stau altfel. Echipați sau la bustul gol, oamenii lucrează în plină stradă sau în interiorul clădirilor. Și vânzătorii stradali nu țin cont de recomandările specialiștilor. Se duc acasă abia după ce reușesc să-și vândă marfa.

Pentru că soarele continuă să ardă, pe acești lucrători i-am găsit muncind cu spor… la umbră.

E foarte cald afară, ce faceți? – Stăm la umbră, stăm la umbră și lucrăm oleacă, stăm la umbră. – Vi se aduce apă, nu vă e sete? – Ni se aduce apă. Totul ni se aduce și câte o bere dacă se poate.

Nu, afară nu lucrează nimeni. – De ce? – Pentru că este cald. Lucrează cei care vin dimineața devreme, lucrează până la ora 08:00-09:00 și gata. Apă ne aduc? Ne aduc. Ne ajunge? Ne ajunge. Dar ce e înăuntru, puteți intra și dumneavoastră, o să vedeți că e umbră. Acolo nu e cald, nu-s 40 de grade.

Iar acest grup de muncitori monta de zor pavajul lângă o terasă.

Cred că mai încolo, vara când îs 40 de grade, atunci îs mari. Acum sunt suportabile. Când e soare prea mare tot ne dăm la umbră. Nu mai lucrăm chiar.

Cu fețele încrețite și arse de soare, pe vânzătorii stradali îi mai ajută doar umbra copacilor, iar unii se dosesc sub umbrele.

Tare-i greu, tare-i greu. Dacă să stai o zi de asta, te duci acasă ne om.

Îi cald tare și iată stai așa și rabzi. –Cum vă protejați de soare? – Beau apă și mă mai spăl așa cu apă pe față și mai stăm la umbrella. Dacă n-ar fi umbrela, păi mori aici pe loc.

Ne străduim să avem apă rece, să stăm la umbra, bem pastilele la timp ca să ne protejăm.  Dacă pe câmp cum lucrăm? Fără umbrelă acolo. Stăm și lucrăm.

Pentru persoanele care lucrează sub cerul liber sau la înălțimi mari, starea caniculară poate provoca șoc termic, insolație și arsuri. Astfel, din anul 2001, angajatorii sunt obligați să aibă mai multă grijă de muncitori pe timp de caniculă.

Cu asigurarea de la 2 până la 4 litri de apă, cu spații umbrite și cu temperaturi confortabile, anume pentru restabilirea balanței termice”, spune Elena Carchilan, șefă la ISM.

În prima zi a lunii cuptor, meteorologii au emis un nou cod galben de caniculă. Acesta va expira mâine, iar în această perioadă se așteaptă până la 34 de grade Celsius. În acest context, medicii le recomandă oamenilor să nu se expună la soare între orele 11 și 18. Neapărat să consume circa doi litri de lichide și să evite consumul în exces de cafea și de băuturi alcoolice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram