/VIDEO/ Harujen și Slusari se acuză reciproc. Procuratura ar fi trimis Comisiei de anchetă actele despre furtul bancar

01 iulie 2019, ora 22:20

Unul acuză, altul se scuză. Președintele comisiei care investighează frauda bancară susține că procurorul general nu i-a dat toate documentele din anterioarele comisii de anchetă. Nici raportul Kroll 2 nu vrea să i-l ofere. De partea cealaltă, Eduard Harunjen îl contrazice și spune că a expediat toate materialele pe care le deține Procuratura. Cât despre raportul experților străini a precizat că publicarea trebuie aprobată de Kroll, pentru că ar exista o clauză de confidențialitate.

Dacă acum două săptămâni, Alexandru Slusari declara că procurorul general părea cooperant în legătură cu investigarea fraudei bancare, astăzi deputatul a declarat că funcționarul nu s-ar fi ținut de cuvânt.

„Parțial, avem acces la documentele audierilor 2013 comisia Reidman, 2015 comisia Răducan. Dar asta nu datorită Procuraturii, ci datorită insistenței comisiei pe celelalte dimensiuni”, a spus Slusari.

Astfel, documentele ar fi fost colectate pe bucăți din arhiva Parlamentului și de la comisia parlamentară pentru securitate. De partea cealaltă, Eduard Harunjen spune că a transmis toate actele relevante, care au fost ridicate de procurori.

„I-am prezentat o informație foarte largă cu privire la ceea ce au întreprins organele de drept din Republica Moldova”. – Dar documentele propriu-zise a ceea ce au investigat comisiile parlamentare? – Ceea ce s-a ridicat, totul este parte componentă la cauza penală. Nu a dispărut nimic. Eu tot mă mir că domnul Slusari nu spune lucrurile până la capăt și nu înțeleg cu ce scop se face acest lucru”, învinuiește procurorul general Eduard Harujen.

Chiar și așa, Slusari a anunțat că membrii comisiei au progresat în investigarea jafului bancar și asta datorită unor documente secrete de la SIS, dar și de la unele persoane audiate, printre care Veaceslav Negruța și Veaceslav Ioniță. Ar mai avea nevoie de raportul Kroll 2, care însă este ținut în secret de procuratura generală.

„Procuratura este mai reticentă și ne-a scris un răspuns prin care spune că este imposibil de avut acces, deoarece este clauză confidențială, nu știu ce. Dacă noi am fi avut o Procuratură independentă, eu am așteptat și ar trebui să fie mai multă cooperare, dar nu mă miră”, a concluzionat Alexandru Slusari.

Procurorul general a declarat pentru TV8 că publicarea raportului ar încălca termenul de confidențialitate, iar din această cauză ne-am putea pomeni cu amenzi usturătoare. Astfel, Procuratura a solicitat Băncii Naționale să ceară permisiunea de la compania Kroll. Demersuri similare a expediat și Alexandru Slusari.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram