/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia

/VIDEO/ Culturi agricole compromise, acoperișuri distruse și tehnică deteriorată. Ploaia cu grindină a făcut ravagii în nordul țării

missing
03 iulie 2019, ora 17:01

Ploaia cu grindină de ieri a făcut ravagii în nordul țării. Din imaginile video transmise la adresa redacției de către doi agricultori din raionul Briceni se poate vedea că în urma precipitațiilor, mai multe culturi agricole din satul Medveja au fost compromise, iar un depozit frigorific din localitatea Cotiujeni a fost descoperit din cauza rafalelor de vânt puternice. În acest sens, consiliera raionului Briceni, șefa secției agricolă, Iulia Jeleznii, a declarat pentru TV8 că pierderile financiare sunt colosale, pentru că au fost afectate nu doar culturile de câmp, dar și cele multi-anuale. 

„În urma ploii cu grindină au fost afectate primăriile: Cotiujeni, Grimancăuți, Colicăuți, Medveja, Larga, Tabanca, Caracuşenii Vechi și Berlineț. Daunele sunt foarte mari, practic toate terenurile au fost afectate, însă în grad diferit de la 30%, chiar și până la 100%.  Au avut de suferit atât culturile de câmp cât și plantațiile multi-anuale. În unele livezi pomii au fost smulși din pământ. Grindina a dat la pământ grâul, floarea soarelui, soia, porumbul. Cele mai afecte localități sunt Medveja, Larga și Cotiujeni. În toate primăriile afectate prin dispoziția primarilor au fost create comisii pentru situații excepționale. Mâine, Comisia raională începe a evalua toate gospodăriile agricole pentru a evalua pagubele aduse de precipitații. Au fost descoperite și unele depozite agricole, a avut de suferit și tehnica de specialitate. Pierderile sunt colosale”, a declarat șefa secției agricultură a consiliului raional Briceni.

Un agricultor din satul Cotiujeni a transmis la adresa redcției mai multe imagini video din care se poate vede că în urma ploii cu grindină și a vântului puternic, depozitul frigorific, care se află în gestiunea agentului economic, practic a rămas fără acoperiș, iar pereții laterali ai clădirii au fost surpați din cauza rafalelor.

Un alt agent economic din satul Medveja, a transmis la adresa reacției imagini video în care spune că culturile au fost compromise aproape integral. El a mai precizat că timp de 35 de ani de activitate nu s-a confruntat cu astfel de cazuri.

„Sute de hectare de grâu au fost distruse, astfel încât spicele au ajuns la pământ. Compromise au fost și peste două sute de hectare de soie. Cel mai mult din urma precipitațiilor de ieri au avut de suferit culturile pomicole. Mărul, pe o suprafață de o sută de hectare. Vântul a scuturat o parte din roadă, iar cea care a rămas pe copaci este într-o stare destul de jalnică. Fructele sunt bune numai pentru suc”, a spus agricultorul.

Potrivit vicedirectorului Serviciului Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice, Vasile Aghenie, rachetele antigrindină au fost lansate ieri în nordul țării. Totuși, acesta nu a precizat câte și în ce regiuni au fost lansate acestea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram