DECIS! Raportul Kroll 2 va fi publicat astăzi

04 iulie 2019, ora 09:40

Comisia parlamentară de anchetă care investighează furtul din sistemul bancar a decis ieri, cu votul tuturor membrilor prezenți la ședință, ca raportul Kroll 2 să fie publicat, în pofia poziției Procuraturii Generale care nu este de acord cu asta, a anunțat Alexandru Slusari.

„Noi mult timp am auzit acest mit că raportul Kroll 2 nu poate fi publicat pentru că insistă compania Kroll. Este un fals. Este adevărat că este reticentă compania, dar ei au menționat în discuția cu noi că niciodată nu a fost obstacol ca raportul să fie publicat. Dacă era insitența autorităților, era publicat”, a declarat Slusari în cadrul unui briefing de presă.

Raportul care va fi publicat nu va conține cea mai importantă anexă cu numele beneficiarilor finali ai banilor furați din sistemul bancar. Anexa nu a ajuns deocamdată pe mâinile deputaților din Comisia de anchetă, dar ea se află la Procuratura Generală, care trebuie să decidă să o publice sau nu.

Totuși, Slusari a precizat că lista beneficiarilor finali se află și la compania Kroll, dar n-au trimis-o deputaților din comisia de anchetă pentru că nu ar fi știut că au nveoie și de ea.

„Când va pleca din funcție această unealtă a lui Plahotniuc, atunci vom avea și lista beneficiarilor finali. Înțelegem foarte bine de ce procurorul general nu vrea să plece din funcție”, a spus secretarul comisiei de anchetă Lilian Carp.

Membrii comisiei au anunțat că în raport se regăsește numele notarului Olga Bondarciuc prin intermediul căreia s-au făcut multe acte ce au permis furtul din Banca de Economii și este numele companiei care a făcut audit la bănci și trebuia să anunțe din start despre problemele existente, dar a tăcut.

Reprezentanții Kroll i-au informat pe deputați că o parte din documentele bancare au fost distruse, dar ei au reușit prin intermediul poștei electronice să intre în posesia unor informații din acele acte. „Unii funcționari din bănci au avut grijă să facă și copii la documente și se află la ei acasă, o parte a ajuns și la noi”, au dezvăluit deputații.

Și fostul director al Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, ar fi prezentat ieri la audierile din comisia de anchetă informații „foarte interesante”.

Întrebați câți bani au fost recuperați din miliardul furat, deputații au spus că „zero”.

„Banii recuperați până acum, nu vorbim de vânzarea mașinilor și imobilelor celor trei bănci, restituirea creditelor performante, adică activelor băncilor, dar din banii sustrași și transferați peste hotare au venit înapoi – zero.

Noi am discutat și cu reprezentanții Kroll, dacă în 2015 era pornită procedura de recuperare a banilor, prin jurisdicția mai multor țări, atunci era posibil de recuperat o sumă semnificativă din ce a fost furat, dar din cauza tărăgănării procesului de către Procuratura Generală, noi suntem acum unde suntem. Timp de patru ani și jumătate, hoții au primit posibilitatea să ascundă banii furați, o parte cred că s-au întors deja în R. Moldova”, a explicat Alexandru Slusari.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram