Banca Națională a Moldovei insistă pe clauza de confidențialitate care ar fi fost în contractul semnat cu experții consorțiului international Kroll și Steptoe & Johnson LLP și declară că nu putea face public raportul Kroll 2 din cauza acestei înțelegeri cu firmele străine. Asta după ce ieri președintele Comisiei de anchetă pentru elucudarea  furtului din sistemul bancar a declarat că a fost doar un „mit” această clauză și că de fapt fosta guvernare nu și-a dorit să publice raportul.

Într-un răspuns oferit pentru TV8.md, reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei susțin că „au acționat conform contractului semnat anterior cu consorțiul Kroll și Steptoe & Johnson LLP, care prevede că rapoartele de investigație sunt documente confidențiale”.

Cei de la BNM mai spun că, în a doua jumătate a anului 2017, au purtat discuții cu Kroll privind posibilitatea publicării raportului, dar au decis să nu-l facă public „pornind de la constrângerea clauzei de confidențialitate prevăzută de contract și ale anchetei în derulare, pentru a nu prejudicia șansele de recuperare a activelor delapidate”. În decembrie 2017, BNM a publicat doar o siteză a raportului Kroll 2.

„Raportul final a fost ridicat de Procuratura Anticorupție imediat ce a fost remis de către Kroll și Steptoe & Johnson (martie 2018)”, precizează BNM.

Reprezentanții BNM mai spun că anterior nu a mai fost solicitat de la ei raportul Kroll 2.

„Comisia parlamentară de anchetă „Cu privire la elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare” a obținut raportul de la consorțiul „Kroll & Steptoe & Johnson”, în baza unui demers oficial, conform prevederilor legislației privind statutul și mandatul comisiei de anchetă. O astfel de solicitare a fost făcută pentru prima oară în adresa BNM”.

Ieri, comisia parlamentară de anchetă a făcut public raportul Kroll 2 în care se regăsesc zeci de companii și persoane care au participat în schema fraudei bancare. Experții Kroll i-au atribuit lui Ilan Șor 77 de companii implicate în schemă. De asemenea, mai multe persoane care apar în acte au legături directe cu Ilan  Șor.

Detalii din Raportul Kroll 2: Ilan Șor ar fi beneficiarul a 77 de companii implicate în furtul din sistemul bancar

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!