/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

Un grup de țărani a venit la Parlament. Cer ajutor după ce le-a fost sechestrată averea

missing
08 iulie 2019, ora 10:48

Mai mulți locuitori ai satului Drepcăuți din raionul Briceni au venit astăzi la Parlament pentru a cere ajutor noii guvernări să rezolve o problemă veche pe care o au cu un agent economic din localitate. Oamenii se plâng că nu mai au acces la propriile terenuri agricole după ce un „lider de pământ” din sat le-a luat abuziv în arendă și nu le-a dat nimic în schimb în ultimii câțiva ani.

Mai mult, după ce agentul economic a intrat în procedură de insolvabilitate, oamenii s-au pomenit cu  sechestre asupra terenurilor agricole, caselor și chiar conturilor bancare. Potrivit acestora, compania ar avea datorii de 50 de milioane de lei.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a organizat o conferință de presă împreună cu țăranii de la Drepcăuți în cadrul căreia a vorbit despre ilegalitățile admise de agentul economic, care ar fi avut până acum susținerea Partidului Democrat și a promis să ceară autorităților competente să rezolve cât mai urgent problema.

„Zilnic, la Parlament vin sute de oameni cu zeci de scheme de la fosta guvernare în care oamenii au fost deposedați de averi, de bunuri, aduse prejudicii pentru buget. Iată 300 de proprietari de terenuri din Drepcăuți umblă pe drumuri și nu au acces la terenurile proprii. 600 ha de terenuri sunt ocupate abuziv de un agent economic susținut de fosta guvernare… Voi lua la control personal acest caz și sper la o intervenție rapidă a organelor de anchetă”, a declarat Slusari.

Oamenii și-au făcut dreptate și în instanțele de judecată, dar tot nu se pot clarifica cu agentul economic. În septembrie 2018, Curtea de Apel Bălți a emis o hotărâre definitivă în acest caz și a obligat compania să întoarcă terenurile oamenilor și să le achite acestora 3,5 milioane de lei despăgubiri.

„Ajutați-ne să devenim proprietari ai ternurilor de facto, dar nu numai pe hârtie”. „ Satul nostru a fost milionar cândva, iar acum nu avem nimic. Ne-au pus sechestru la casă, la masă”. „Rugăm să formăm o comisie parlamentară să vină la fața locului și să facă o inventariere a tuturor bunurilor oamenilor”, au cerut țăranii din Drepcăuți.

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram