/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Milioane de anabolizante, confiscate după operațiunea Europol. La deconspirare a contribuit și R. Moldova

09 iulie 2019, ora 14:11

Aproape patru milioane de produse dopante și medicamente contrafăcute au fost confiscate în cadrul unei operațiuni de amploare desfășurate de Europol, cu participarea structurilor de forță din zeci de state, printre care și R. Moldova. 234 de persoane au fost arestate în cadrul operaţiunii desfăşurate în 33 de ţări, anunță Europol printr-un comuncat de presă citat de Madiafax.ro.

Oamenii legii au destructurat 17 grupuri de crimă organizată implicate în producerea şi traficarea medicamentelor şi produselor dopante. Nouă laboratoare ilegale de pe teritoriul ţărilor europene, în care erau produse medicamentele şi steroizii, au fost descoperite şi închise de către autorităţi.

Autorităţile s-au concentrat şi pe monitorizarea evenimentelor sportive, în cadrul cărora au efectuat 1 357 de verificări pentru a depista sportivii care utilizează astfel de produse pentru a-şi îmbunătăţi performanţa.

Europol a anunţat că a deschis 839 de dosare penale şi a identificat aproape 1 000 de indivizi responsabili de producerea, comercializarea sau utilizarea substanţelor ilegale.

Printre ţările din UE care au participat la această operaţiune se numără şi România, Marea Britanie, Franţa şi Germania. De asemenea, au fost implicate alte zece ţări care nu aparţin Blocului comunitar, printre care Statele Unite, Republica Moldova şi Columbia.

Operaţiunea a fost numită „Viribus” și a fost cea mai mare operaţiune de acest fel din istorie. Aceasta a fost coordonată de Europol şi poliţia italiană în colaborare cu Interpol, Centrul Comun de Cercetare UE (JRC), Oficiul European Antifraudă (OLAF) şi Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA).

Amintim că mai mulți foști funcționari din R. Moldova au vorbit anterior despre existența unor scheme de contrabandă cu anabolizante. Fostul director al „Moldatsa”, Sorin Stati a declarat că oameni din anturajul lui Vladimir Plahotniuc ar fi acoperit scheme de  contrabandă prin aeroport anabolizante, țigări, alcool etilic și chihlimbar.

De asemenea, fostul director al întreprinderii de stat „Poșta Moldovei”, Sergiu Cebotari a dezvăluit o schemă de contrabandă cu anabolizante prin intermediul coletelor poștale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram