/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

DOC // Maia Sandu a desecritizat documentul despre evaziunile produse de magazinele Duty Free

missing
11 iulie 2019, ora 12:15

Prim-ministra Maia Sandu a desecretizat o notă informativă pe care a primit-o de la organele de anchetă privind activitatea magazinelor Duty Free. Oamenii legii anunță că 75% dintre mărfurile vândute în aceste magazine au fost introduse ilegal pe teritoriul Republicii Moldova și vorbesc despre acte de contrabandă cu țigări în regiunea transnsitreană.

Potrivit documentului, importurile în regim duty free au crescut vertiginos în ultimii ani, ridicându-se de la 34 milioane lei în 2008 la 2,8 miliarde de lei în 2019. Aproximativ 85% dintre mărfurile importate sunt din categoria celor care ar trebui să se impoziteze mult: băuturi alcoolice, articole de tutungerie, cafea și parfumuri.

Oamenii legii susțin că multe mărfuri nu sunt descărcate în depozitele magazinelor duty free de la punctele de frontier, ci sunt introduce ilicit pe teritoriul țării. De asemenea, multe dintre ele ajung prin contraband în România sau Ucraina, mai ales țigări și băuturi alcoolice.

„Schemele prejudiciabile au loc cu ajutorul angajaților magazinelor duty free. Vânzători în aceste magazine sunt în mare parte soți sau soții ale colaboratorilor vamali sau polițiștilor de frontieră.

În document se mai vorbește despre veniturile ratate la buget din cauza activității magazinelor duty free, dar și despre scheme care au fost organizate în regiunea transnistreană cu țigări cumpărate din magazinele duty free, care ajungeau prin contraband în UE.

„Structurile antifraudă europene au reținut în țările UE loturi de țigări de contrabandă cu brandurile celor introduSe în R. Moldova în regim duty free”.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram