/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

O ex-judecătoare spune că a fost intimidată de președintele Curții de Apel Chișinău: „Vrei să ți se pună cătușile și să stai lângă Filat?”

missing
11 iulie 2019, ora 23:15

Fosta judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, Ludmila Ouș, spune că înainte de a fi exclusă din sistemul judecătoresc a fost intimidată de președintele Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca. Intimidările au avut loc în perioada când examina dosare de rezonanță cum ar fi cel deschis pe numele fostului premier liberal democrat Vlad Filat și fostului deputat democrat Constantin Țuțu. Dezvăluirile au fost făcute în platoul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Ex-judecătoarea povestește că totul a început în anul 2016 când mai mulți magistrați ai Curții de Apel au semnat un apel de susținere a independenței justiției după ce a fost exclusă din sistem judecătoarea Domnica Manole. Ludmila Ouș spune că atunci a fost rugată de către președintele Curții de Apel (Ion Pleșca) să-și retragă semnătura de pe acea declarație.

Ludmila Ouș a fost unul dintre judecătorii care a examinat dosarul față de fostul premier Vlad Filat. „În dosarul Filat, inițial, mi s-a cerut, de către Pleșca, ședință închisă, urgentă, ca să fie examinat până la alegerile prezidențiale din 2016. Ni s-a dat de înțeles și agenda era verificată.

Când s-a început examinarea dosarului și când s-a văzut că nu sunt de acord cu unele chestiuni, nu am mai fost invitată la ședință. Ulterior, am fost chemată și intimidată: „Vrei să ți se pună cătușile și să stai lângă Filat?”

După aceasta și mai tare s-au început presiunile când s-a aflat că sunt împotrivă și vreau să am o opinie separată”, a declarat Ludmila Ouș.

Ex-judecătoarea spune că în timpul examinării dosarului Filat soțului acesteia i-a fost deschis un dosar penal și risca de la 5 ani de închisoare.

În sentința emisă în dosarul Filat, Ludmila Ouș spune că magistrații au acceptat câteva condiții asupra cărora a insistat fosta judecătoare, inclusiv excluderea a 20 de milioane de lei, care nu erau probate. „După emiterea hotărârii în dosarul lui Filat, am fost chemați în cabinet de către Pleșca și ni s-a dat peste cap. Ulterior mi s-a spus că sunt în lista neagră”, a menționat femeia.

„Picătura cea mai mare a fost dosarul Țuțu. Se cunoștea că nu voi menține sentița de achitare. Înainte de pronunțarea sentinței, am fost arestată, pe 23 octombrie, de sub picurători, în spital. Mi s-a dat de înțeles că trebuie să mențin sentința de achitare emisă de prima instanță”, a menționat fost magistrată.

Ludmila Ouș a fost reținută împreună cu alte patru colege de-ale sale – două de la Curtea de Apel Chișinău și două de la Judecătoria Chișinău – în octombrie 2018. Potrivit procurorilor anticorupție, cele cinci judecătoare ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. Judecătoarea spune că dosarul a fost fabricat la comandă și pledează ca fiind nevinovată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram