/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Renato Usatîi susține că raportul Kroll 2, în care apare și numele lui Vladimir Plahotniuc este veridic

missing
12 iulie 2019, ora 20:40

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, întors recent în țară, a publicat documentul despre care susține că este versiunea integrală a raportului Kroll 2. Acesta afirmă că este vorba despre partea a II-a și a III-a a documentului, în care apar mai multe informații despre beneficiarii fraudei bancare. Usatîi nu spune cine i-a făcut rost versiunea integrală a raportului, dar susține că i-a fost transmisă pe un card de memorie. Politicianul mai spune că ar exista și partea a patra și a cincea a acestui raport, de care el nu dispune.

Dacă ar fi acum să facem public toate numele care se regăsesc în acest raport, 90% din aceste nume sunt oameni absolut onești, dar care pur și simplu au fost în acest circuit și de aceea nu pot fi făcute publice aceste nume”.

La aproape un an și jumătate de la această declarație, Renato Usatîi a venit astăzi cu o posibilă variantă a listei beneficiarilor raportului Krolll 3. Usatîi susține că printre apare și numele lui Vladimir Plahotniuc. Ieri seara, acesta s-a oferit să facă declarații în Parlament. Totuși președintele comisiei de anchetă, Alexandru Slusari, i-a sugerat acestuia să trimită toate actele către secretariatul parlamentului. Supărat că nu a fost invitat personal, liderul Partidului Nostru i-a trimis lui Slusari raportul Kroll 2 pe care-l deține la Parlament cu un porumbel. Acesta a atașat un card de memorie de picioarele păsării și i-a dat drumul pe fereastră.

„Dacă tot am fost rugat să trimit de urgență informațiile către secretariatul Parlamentului, cei drept nu mi-au spus nici cum să obțin permis nici cum să scriu explicație, eu voi trimite, cu permisiunea dumneavoastră, un hulub. Iată aici am un stick cu toate cele trei părți ale raportului Kroll. Îi transmiți lui Slusari. Săptămâna viitoare tot prin hulub am să-i transmit și altceva.”

Usatîi susține că a primit de la cineva ce-a de-a 3-a parte a raportului Kroll în care ar fi apărut și numele lui Plahotniuc.

Eu mă uit, numele lui Plahotniuc, chiar de la început. Este clar, pentru toți este cunoscut despre Filat și despre Șor și alții. Începând cu OTIV PRIME, PRIME MANAGEMENT, PRIME TV, BASCONLUX, mai pe scurt și salonul Desange a primit bani de la Nobil”, Renato Usatîi, președintele Partidului Nostru.

Un alt nume nou este și cel al președintei PNL, Vitalia Pavlicenco.

Eu nu pot confirma ce bani a primit sau nu a primit domana Pavlicenco, aici nu e scris că dumneaei. Trei off-shore-uri ale soțului ei și în total un milion 180 de mii de dolari”, Renato Usatîi, președintele Partidului Nostru.

Vitalia Pavlicenco a respins acuzațiile.

Habar nu am despre așa ceva. Din anul 2009 eu nu lucrez. Eu nu am avut niciodată relații cu băncile. Nu am avut niciodată credite. Nu am vrut transferuri de la cineva din Republica Moldova”, Vitalia Pavlicenco, președintă PNL.

Usatâi nu a vrut să spună de unde are raportul, dar este sigur că documentul este autentic.

Haideți acum eu nu am să intru în detalii pentru că asta nu-i important acum. Este linkul la compania Kroll. Să-i întrebați, eu sunt sigur că  ei o să confirme că este original, că este tot OK”, Renato Usatîi, președintele Partidului Nostru.

Despre faptul că numele lui Vladimir Plahontiuc apare în raportul Kroll a sugerat și fostul procuror General Eduard Harunjen.

Dumneavoastră țineți minte când s-au pus careva sechestre pe unele bunuri, întreprinderi afiliate domnului Plahontiuc. Țineți minte, a fost făcut public acest lucru, s-au pus sechestre pe averi, pe imobile. Iată asta vine din informația care posibil să fie în raport”, Eduard Harunjen, ex-procuror general.

Întrebați despre afirmațiile lui Usatâi, democrații s-au ferit să comenteze, dar au declarat că organele de anchetă ar trebui să se ocupe de declarațiile lui Usatîi.

Eu habar n-am de unde a luat, ce-a scris și ce a desenat. Este Procuratura, ea să se clarifice, cine este beneficiarul”, Sergiu Sîrbu, deputat PDM.

Eu nu înclin să am prea mare încredere în ceea ce spune domnul Usatîi, din motiv că a spus de mai multe ori lucruri hazardate”, Monica Babuc, deputată PDM.

Despre cât de reale sunt documentele au dubii și unii deputați socialiști și reprezentanți ai blocului ACUM.

„Îmi este foarte interesant de unde a făcut rost domnul Usatîi de acest document, dacă el este autentic”, Mihai Popșoi, deputat ACUM.

Cred că vrea să fie în vizorul lumii, pur și simplu. Dar noi avem surse de informare destul de veridică, deoarece am discutat deja și cu Kroll. Avem posibilitatea să obținem acest document, dacă e vorba de lista beneficiarilor finali, de la Procuratură”, Vladimir Țurcan, deputat PSRM.

Nimic nu se putea întâmpla în țara asta fără Vlad Plahotniuc. Această listă care a apărut ieri pare să confirme, dar așteptăm și noi lista”, Radu Marian, deputat ACUM.

Anterior, cel de-al doilea raport Kroll a fost publicat de comisia parlamentară pentru anchetarea fraudei bancare. Documentul însă a apărut cu mai multe nume și pagini hașurate. Atunci Slusari a spus că au fost ascunse denumirile unor bănci din străinătate, și nu a unor omeni. A doua zi, raportul a apărut în întregime.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram