/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

DOC // Un partid a luat un credit de la stat în campania electorală și nu l-a rambursat. Cum a fost penalizat

missing
16 iulie 2019, ora 19:03

Doi candidați electorali au luat credite de la stat în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Candidatul independent Galina Bostan a primit 10 mii de lei, iar Partidul Democrația Acasă – 50 de mii de lei.

Într-un răspuns oferit la solicitarea TV8.md, Ministerul Finanțelor anunță că Galina Bostan a restituit toți banii pe 26 martie. Pentru rezultatul înregistrat la alegeri, statul i-a acoperit o mică parte din credit – 144 lei.

Partidul Democrația Acasă nu a întors deocamdată banii statului, deși termenul limită de rambursare a creditului a expirat pe 24 aprilie. Pentru rezultatele înregistrate la parlamentare, statul a redus doar cu 153 de lei creditul oferit partidului, restul sumei – 49 846 lei urmau să fie întorși.

Pentru că a întârziat cu plățile, partidul a primit și o penalitate și urmează să întoarcă statului cu 4087 de lei mai mult.

Când va fi întoarsă datoria?

Contactat telefonic, președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a declarat că nu a avut până acum resurse financiare să acopere creditul, dar promite să întoarcă banii statului până la finele anului.

„Am luat creditul, dar e mai greu cu întorsul. Așa este când nu ai oligarhi în spate. Aștept deja să încep munca de sezon, exporturile de fructe și atunci o să pot întoarce din bani proprii. E activitatea mea economică și eu singur deja o să întorc creditul. Eu nu-s cu nășei la Frankfurt, nici la Moscova. Erau mai multe voci care spuneau că am putea să-l întoarcem, dar asta e. Rămâi singur când ești cu bon de plată”, a spus Costiuc.

Potrivit acestuia, când a fost accesat creditul de la stat, reprezentanții partidului au sperat că vor înregistra rezultate mai bune la alegeri și statul va acoperi o mare parte din credit, ceea ce nu s-a întâmplat.

Vasile Costiuc nu știe dacă va putea întoarce creditul integral sau va plăti eșalonat, dar dă asigurări că anul acesta va întoarce precis datoria statului.

Potrivit legislației, concurenții electorali pot solicita credite fără dobândă de la stat pentru desfășurarea campaniei electorale. Partidele și blocurile electorale au dreptul să ceară cel mult 50 de mii de lei, iar candidații independenți – până la 10 mii de lei.

Statul stinge o parte din creditul oferit concurentului electoral în dependență de rezultatul înregistrat la alegeri. Calculele se fac astfel: suma creditului se împarte la numărul alegătorilor care au participat la scrutin, iar rezultatul obținut se înmulțește cu numărul de voturi valabil exprimate pentru concurentul electoral.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram