/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Crește numărul intoxicațiilor, după ce au apărut harbujii în piețe

16 iulie 2019, ora 21:15

De câteva zile, în piețele capitalei au apărut pepenii verzi și galbeni. Deși nu este încă sezonul lor, vânzătorii ne asigură că sunt fără nitrați. Cumpărătorii, de poftă, mai cumpără câte unul. Dar stau cu grijă. Și nu degeaba, spun medicii. Numărul cazurilor de intoxicații este în creștere.

Comercianții dau asigurarea că pepenii pe care îi comercializează nu sunt ticsiți cu nitrați. Potrivit lor, fructele sunt supuse zilnic testelor.

„Deocamdată, n-am avut plângeri. Noi totul avem și certificate, iată poftim. Iată certificatul, vedeți? Pentru pepenele verde, galben, vedeți? Toate certificatele le avem. Dacă e roșu, îl dăm oamenilor. Dacă nu este bun, ni-l lăsăm nouă sau îl aruncăm”.

„Au norma, norma au toți harbuzii moldovenești, cei turcești au mai mult. Anul trecut au fost peste, de două ori mai mult ca norma”.

„Noi trecem toate analizele. În fiecare dimineață când ni se aduce marfa trecem analizele, totul este bine. MUSCA 00:34 – 00:37 Le încearcă. Cine și cum, cere o bucată ca s-o guste”.

Sunt cumpărători care nu riscă să guste din pepeni și spun că vor aștepta roada care va apărea mai târziu: „Ne temem în tot anul, nu doar în acest an. Eu cred că ei au și destul. Toate, nu doar harbuzii și zemoșii. Chiar și legumele. Anul acesta încă nu am riscat. Eu prefer când apar la noi în Moldova, în grădină deja. -Da, ne e frică și nici nu cumpăr. – De ce? – Îi cumpăr cât mai târziu, atunci când socot că ei cresc de la căldura lor, de la soare. – Eu nu mănânc nimic tot ce este devreme”.

Iar unii au devenit adevărați experți în alesul pepenilor: „Ar trebui să fie tăiată o bucățică, iar cu noi să avem un păhărel cu apă. De stors bucățica și să ne uităm dacă are nitrați sau nu, ca să nu mai ajungem acasă și să aruncăm banii cheltuiți. – Eu știu că este ea. Dacă are așa un cerculeț mare, înseamnă că este ea. Înseamnă că ea este bună. – Și dumneavoastră ați ales-o pe cea mai bună? – Da, așa am hotărât”. eu.

Medicii recomandă ca fructele să fie procurate doar din locuri autorizate și să fie spălate corespunzător.

„În cazul apariției tabloului clinic, adresarea obligatorie la medicul de familie, deoarece aici apare febra cu valori înalte până la 39-40. O deshidratare cu vome în cantități foarte mari. Apare diareea”, spune Aliona Chiriar, medic de familie.

De când au apărut pe piață fructele sezoniere s-a majorat și numărul cazurilor de intoxicație.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram