/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Armașu anunță câți bani au fost recuperați din miliardul furat: „Din activele scoase în afara țării nu s-a adus nimic”

17 iulie 2019, ora 12:49

Peste două miliarde de lei au fost recuperate până în prezent după ce s-a produs delapidarea în sistemul bancar. Despre aceasta a anunțat astăzi în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu. 

„În această sumă au fost incluse veniturile obținute din rambursarea creditelor vechi, din lichidarea activelor aflate în proprietatea Băncii de Economii (BEM), Băncii Sociale (BS) și Unibank (UB) și din titlurile executorii. Până la moment din activele care au fost scoase în afara țării și în alte jurisdicții încă nu s-a adus nimic”, a declarat Octavian Armașu.

De cealaltlă parte, în urma declarațiilor lui Octavia Armașu, președintele comisiei,  Igor Munteanu, a spus că de fapt nu a fost recuprat niciun ban din furtul miliardului, întrucât potrivit lui, ceea ce s-a făcut până în prezent reprezintă rambursarea creditelor de urgență și valorificarea activelor băncilor enumerate mai sus.

Potrivit raportului Consiliului de supraveghere al BNM, în total, până la finele anului 2018, cele trei bănci (BEM, BS, UB) în proces de lichidare au întors statului 1,7 mlrd lei, care provin din următoarele încasări:

– rambursarea creditelor și comercializarea gajului – 948,2 mil. lei (55,2%)
– valorificarea activelor aflate în prioritate – 253, 9 mil. lei (14,8%)
– alte încasări – 516,3 mil. lei (30%)

Administratorii băncii au inițiat 129 de procese juridice, în valoare de 4,7 mlrd lei. 222 debitori ale băncilor sunt, la rândul lor în procese de insolvabilitate, ei având în total datorii de 3,97 mlrd lei. În gestiunea organelor de anchetă se află 47 dosare penale, în valoare toatlă de 34,3 mlrd lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram