/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Ministra Justiției: „CEC a interpretat eronat legea”. Moldovenii aveau dreptul să voteze peste hotare în baza buletinului

missing
18 iulie 2019, ora 16:02

Interzicerea Comisiei Electorale Centrale de a vota peste hotare în baza buletinului de identitate valabil, în cadrul alegerilor parlamentare din februarie, nu a fost legitimă. CEC a intrepretat eronat legea. Despre aceasta a declarat astăzi în cadrul ședinței Guvernului ministra Justiției, Olesea Stamate.

„Cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare pot vota și în baza buletinului de identitate, nu doar în baza pașaportului. Înțelegem că a fost o oarecare confuzie că nu puteau vota în baza pașaportului expirat, dar ei pot vota și în baza buletinului. A fost interpretat eronat de CEC”, a spus Olesea Stamate.

În acest context, prim-ministra Maia Sandu a solicitat să fie întreprinse acțiuni concrete astfel încât astfel de cazuri să fie excluse în viitor.

„Noi trebuie să clarificăm lucrurile în lege ca să nu se mai întâmple, așa încât angajații CEC să interpreteze așa cum le convine lor sau cum le convine regimului. Și ca să fie foarte clar că nu le-a fost permis să voteze în baza acestor acte”, a declarat Maia Sandu.

Anterior Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de către dl Mihail Cotorobai, Avocat al Poporului, prin care a cerut examinarea constituționalității unui articol din Codul Electoral care interzice moldovenilor din diasporă votarea în baza buletinului de identitate și a actelor expirate.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram