/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Experții estimează că tarifele pentru energia electrică se vor majora

18 iulie 2019, ora 01:05

Majorarea tarifelor la energie electrică este inevitabilă. De această părere sunt cel puțin doi experți în domeniul respectiv, care susțin că până acum prețurile au fost ținute mici artificial. De cealaltă parte, directorii ANRE susțin că în trei săptămâni va fi clar dacă vom plăti mai scump pentru energie electrică sau nu, așa cum au cerut anterior doi furnizori.

Pe data de 9 august vom avea o ședință publică, dăm posibilitatea la toți cetățenii să facă cunoștință și în cadrul ședinței publice o să aprobăm prețurile finale”, Veaceslav Untilă, director general ANRE.

Decizia finală va fi luată de consiliul celor patru directori, iar instituția nu poate spune deocamdată dacă se preconizează o majorare sau nu. Săptămâna trecută, Union Fenosa” și „FEE Nord” au cerut majorări de tarife de 15 și, respectiv, 42 de bani, invocând faptul că s-a apreciat dolarul, dar și materia primă costă mai mult. Experții în energetică le dau dreptate.

Tarifele, inevitabil, pe dânsele este o presiune spre creștere. Anul trecut s-a mers pe populism. Tarifele s-au redus, se așteptau toți la campania electorală și anul acesta vine factura”, Victor Parlicov, expert în energetică, fost director ANRE.

Și tarifele pentru gaz ar putea crește, crede un alt expert.

„Noi nu plătim integral costul gazului. Și Moldova Gaz acumulează datorii față de Gazprom. Noi cumpărăm gazul cu 30% mai scump. Evident că nu putem să ținem tariful acesta la nesfârșit și fără să-l ajustăm”, Sergiu Tofilat, expert în energetică.

Șeful statului, care anterior a declarat că prețul pentru gaz ar putea crește, se află astăzi la Moscova pentru a obține o reducere a tarifului de livrare a gazului pentru Republica Moldova, din toamnă. Șeful statului l-a prezentat la Moscova și pe Vadim Ceban, candidatul la funcția de președinte al consiliului de administrație al “Moldovagaz”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram