/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Tot mai puține cereri. Mai multe colegii și școli profesionale din țară duc lipsă de candidați

missing
18 iulie 2019, ora 06:05

Colegiile și școlile profesionale, care de trei zile sunt în căutarea a noi elevi, nu prea sunt în topul preferințelor. Chiar dacă unele instituțiile propun diferite facilități, cum ar fi un prânz gratuit și taxă mică de cazare, puțini tineri se avântă să le treacă pragul. Potrivit comisiilor de admitere, până acum, cele mai multe dosare au fost depuse la turism. La polul opus sunt domeniile de zidar și piscicultură.

La Colegiul Ecologic l-am întâlnit pe Marcel, un tânăr de 16 ani, care a venit la admitere cu sora lui, de la Bălți. Adolescentul vrea să pășească pe urmele tatălui său și să devină pompier.

 Îmi place să salvez viețile omenești și să să ajut societatea. Am venit cu fratele să-l îndrumez. Să-i dau un sfat.”

De la unii tineri am aflat că și-au ales profesiile în funcție de media notelor pe care au acumulat-o pe parcursul anilor. Alții însă au ales meserii mai ușoare.

„Este unicul în care avem șanse să intrăm fără probleme.” 

„Am ales meteorologia, pentru că este mai ușor.„

„Depinde și de media pe care o terminat-o. Cu ce medie ați finalizat? Cu 7,59. Ea singură a hotărât ce dorește. Tehnologia produselor cosmetice.”

Alți tineri au optat pentru profesiile care, spun ei, le vor fi interesante.

„Vreau să depun documentele la turism, pentru că asta îmi este interesant.”

„La turism doresc să depun actele. De ce? Îmi plac călătoriile, este o profesie binevenită.”

Administrația colegiului a precizat că cel mai mare flux de cereri a fost în prima zi de admitere. Chiar și așa, în ultimii cinci ani, numărul cererilor s-a redus în jumătate.

 Asupra procesului de admitere din colegiul de Ecologie influențează și situația demografică din republică. Au depus actele deja 130 de candidați. Mai solicitate sunt programele de formare la turism, servicii antiincendiare, ecologia. Mai puțin doritori sunt la piscicultură și aquacultură”, Nina Negară, director Colegiul ecologic din Chișinău.

Nici pe holurile Școlii Profesionale numărul 7 din Chișinău nu au văzut aglomerație. Comisia de admitere ne-a declarat că cei mai mulți tineri au depus dosarele în prima zi, adică luni. Jumătate dintre el au optat pentru meseria de electrician constructor – 28 de cereri. Pe când meseria de zugrav sau de fierar nu este deloc în topul preferințelor.

Până la momentul de față avem 45 de cereri. Tendința este ca să fie din ce în ce mai puțini, în a doua zi au fost doar 12 persoane. Astăzi avem doar 6. Comparativ cu anii precedenți, fluxul este în descreștere”, Diana Clipaci, secretarul comisiei de admitere școala profesională nr. 7.

Pentru a atrage un număr cât mai mare de tineri, administrația instituției le propune și câteva facilități.

Toate studiile sunt gratuite, la buget. Fiecare elev admis la studii primește bursă în dependență de categorie și prânz gratuit la amiază, și cămin”, Diana Clipaci, secretarul comisiei de admitere școala profesională nr. 7.

În Republica Moldova sunt 43 de școli profesionale și 32 de colegii. Aici, tinerii pot să studieze peste 80 de meserii.

 

Reporter: Ana Sârbu

Imagine: Tudor Bigu

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram