Irina Vlah a fost investită în funcția de bașcan al Găgăuziei. Ceremonia se desfășoară în piața din centrul Comratului. Vlah a ținut un discurs îndelungat prin care le-a mulțumit cetățenilor pentru susținere și le-a vorbit despre planurile pregătite pentru dezvoltarea regiunii. O parte din discurs, Irina Vlah l-a rostit în limba română.

Aceasta a vorbit și despre schimbările la nivel central și a dat asigurări că va conlucra eficient cu puterea de la Chișinău.

„Vremea oligarhilor toxici s-a terminat. Credem că lupta cu corupția va ajunge și în regiune. Va triumfa dreptatea. Vor fi trași la răspundere toți cei care au contribuit la furtul miliardului”, au fost câteva dintre declarațiile Irinei Vlah.

Președintele Igor Dodon a felicita-o pe Irina Vlah și a asigurat-o că va avea toată susținerea din partea conducerii centrale de la Chișinău. „Știm ce așteaptă de la noi cetățenii Găgăuziei”, a punctat Dodon.

Șeful statului a promis că autoritățile de la Comrat vor fi consultate atunci când vor fi numiți de la centru oameni pentru funcții de conducere în regiunea găgăuză.

„Să nu căutăm dușmani. Să trăim bine și cu rușii, și cu europenii, și cu americanii. Nu avem ce împărți. Trebuie să ne unim pentru ca să schimbăm viața în bine”, a declarat Dodon.

Prim-ministra Maia Sandu a spus că vrea să construiască cu Găgăuzia relații care se bazează pe reguli bine conturate, dar acestea abia urmează să fie aprobate. Șefa Guvernului a punctat că nu mai vrea ca limba, cultura și etnia să fie folosite drept motive de dezbinare a societății.

„E timpul să încetăm să ne mai contrazicem”, a spus Maia Sandu, adăugând că trebuie să fie stabilite competențe concrete pentru autoritățile Găgăuziei în diferite domenii: al culturii, al educației, etc.

De asemenea, Maia Sandu a declarat că își dorește să fie implementat un program serios de dezvoltare a limbii și culturii găgăuze și a promis că Guvernul va lucra la acest capitol.

Atât Igor Dodon, cât și Maia Sandu și-au ținut discursurile la Comrat în limba rusă.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!