Magistrații Judecătoriei Chișinău au pronunțat astăzi sentința de condamnare în cazul lui Andrei Brăguță, care în toamna anului 2017 a murit în Izolatorul de Detenție Provizorie, după ce a fost bătut de colegii de celulă.

Unul dintre polițiștii învinuiți că nu s-au implicat în bătaie pentru a-i potoli pe deținuți și au permis astfel actul de violență asupra lui Brăguță a scăpat basma curată, fiind achitat de judecători. Un alt polițist a primit cinci ani de închisoare cu suspendare.

Polițistul Igor Orbu a fost condamnat la 4 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a acupa funcții în cadrul Ministerului Afacerilor Interne pe un termen de 7 ani.

Iar trei foști colegi de cameră care l-au bătut crunt pe Brăguță au fost condamnați la câte 5 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de probă.

Andrei Braguță a fost reținut de către Poliția de Patrulare, pentru că ar fi condus haotic mașina. Deși părinții tânărului spun că i-au informat pe oamenii legii că acesta se afla la evidența psihiatrului, procurorul a cerut arestarea lui. Demersul a fost acceptat de judecătorul Iurie Obadă. Peste 10 zile de la reținere, Braguță a murit în penitenciar, în urma unei bronhopneumonii bilaterale, purulente. În detenție, acesta a fost bătut crunt de către colegii de celulă, cu acordul tacit al polițiștilor de gardă și a murit în penitenciar.

Ulterior, procurorul care l-a trimis pe Brăguță în închisoare a fost eliberat din funcție de către Colegiul de Disciplină al Procuraturii Generale, iar Consiliul Superior al Magistraturii l-a dat afară din funcție pe judecătorul Iurie Obadă.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!