Parlamentul dezbate în aceste clipe proiectul ce prevede interpretarea unor articole din Legea Procuraturii, care vizează numirea procurorului general interimar. Democrații acuză majoritatea parlamentară că atentează la independența Procuraturii și fac o imixtiune în puterea judecătorească.

„Acest proiect de lege este diabolic, care vine ca o veritabilă tentativă de uzurpare a puterii judecătorești în R. Moldova. Reprezintă un atac la independența Procuraturii. Dați cu piciorul la Consiliul Superior al Procurorilor și îl eliminați din acest proces de numire a procurorului general”, a acuzat democratul Sergiu Sîrbu.

Democratul mai spune că prin modificările care se propun la Legea Procuraturii s-ar încălca principiul separării puterilor în stat, dar și Constituția, care prevede că Consiliul Superior al Procurorilor este un organ autonom și nimeni nu-i poate dicta.

„Am ținut cont de prevederile constituționale, dar și de un document foarte important care a fost adoptat de Parlament, care declară caracterul captiv al statului”, le-a răspuns democraților Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului.

Majoritatea parlamentară a propus interpretarea articolelor din Legea Procuraturii, pentru ca  să fie stipulat expres în lege că procurorul general interimar este desemnat de CSP, prin decret prezidențial.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!