Partidul Șor a primit donații de 7 milioane de lei. Două firme generoase, vândute după ce au trimis banii în contul formațiunii

22 iulie 2019, ora 06:39

Partidul Șor a primit în prima jumătate a anului curent donații în sumă de 7,4 milioane de lei. Toți banii vin de la patru agenți economici, potrivit raportului publicat de Comisia Electorală Centrală. Două dintre firmele generoase au fost vândute imediat ce au trimis banii pe contul partidului. Nicio persoană fizică nu a donat bani formațiunii. Totodată, Partidul Șor a primit subvenții de la bugetul de stat în sumă de 657 mii de lei.

În luna ianuarie a anului curent, partidul a primit 1,9 milioane de lei de la „Aeroport Catering”, companie care a aparținut statului, a fost privatizată în 2016 cu 5 milioane de lei și a ajuns în proprietatea unei firme afiliate lui Ilan Șor.

După ce a făcut donații generoase Partidului Șor, firma a trecut în posesia Casei de Comerț „Gemenii”. În luna februarie, Consiliul Concurenței a anunțat despre preluarea „Aeroport Catering” de către societatea pe acțiuni „Gemenii”.

Compania „Aerofood”, care gestionează mai multe localuri amplasate pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, a donat Partidului Șor două milioane de lei în acest an. Firma a fost fondată în vara anului 2017 de Liubovi Bublii și Vadim Fotescu actual deputat al Partidului Șor. În prezent, Fotescu nu mai este oficial co-proprietar al companiei, aceasta fiind cedată în totalitate doamnei Bublii.

 

Bani mari de la altă companie vândută de Șor

Tot două milioane de lei a primit formațiunea lui Șor și de la compania „DFM”, care se prezintă ca fiind cel mai mare operator Duty Free din Moldova, având magazine la granițele terestre cu România și Ucraina și în Aeroportul Internațional Chișinău. Firma a fost fondată în 2015 de Ilona Șor, mama vitregă a lui Ilan Șor.

Înteresant este faptul că „DFM” a făcut donații partidului în luna aprilie, mai și chiar la început de iunie și imediat a trecut în proprietatea altor persoane, având în prezent trei asociați:  Alexandru Vîlcu (30%), Viktor Iakovlev din Ucraina (30%) şi Andriy Minayev din Germania (40%). Ultimul figurează drept administrator al companiei.

Alte 1,5 milioane de lei au ajuns în contul Partidului Șor de la firma „Aeroport Handling”. Ordinele de plată au fost semnate în decursul unei singure luni, de pe 7 iunie – până la 28 iunie.

„Aeroport Handling” la fel a fost cândva a statului, fiind privatizată în aprilie 2014. Aceasta a ajuns în proprietatea „Air Clasica”, care face parte din holdingul lui Șor. În prezent, oficial în acte figurează ca fondator și administrator al „Aeroport Handling” Arcadie Ciochină, membru al consiliului de administrare al „Avia Invest”, companie care a luat în concensiune Aeroportul Internaţional Chişinău.

Cheltuieli de 7,4 milioane de lei în jumătate de an

La capitolul cheltuieli, Partidul Șor a indicat în raportul de la Comisia Electorală Centrală o sumă de 7,4 milioane de lei. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru întreținerea sediilor formațiunii – 3,7 milioane de lei.

Pentru presă și materiale promoționale Partidul Șor a cheltuit 1,6 milioane de lei, iar la cheltuieli pentru personal au fost trecute 636 mii de lei.

Pentru telecomunicații formațiunea a cheltuit 845 de mii de lei, iar pentru organizarea unor manifestații publice, întruniri și seminare pentru instruirea membrilor de partid a scos din conturi doar 458 mii de lei.

La categoria deplasări în țară și peste hotare, Partidul Șor nu a indicat niciun leu.

 

 

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram