/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Vecini de celulă. Petic-Grigorciuc: „Noi ne mai permiteam să lovim de câteva ori în perete. Apoi ieșeam la fereastră și discutam”

23 iulie 2019, ora 07:28

Gheorghe Petic, fostul polițist de frontieră care a fost învinuit că ar fi violat o femeie, a fost tinp de o lună vecin  de celulă în Penitenciarul nr. 13 cu activistul Pavel Grigorciuc. Aceștia spun că deseori încercau să discute, lucru ce le era interzis. Ei mai povestesc și pentru ce au fost sancționați și transferați apoi, în altă celulă. Declarațiile au fost făcut în cadrul emisiunii de aseară, „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Eu am auzit că Gheorghe vorbea cu cei din penitenciar. L-am strigat, l-am întrebat atunci dacă nu are încălzitor. În mare parte eu îl întrebam despre știri. El anterior fiind într-un alt penitenciar, unde i s-au permis să aibă un radio. Eu, însă, nu aveam această posibilitate. De aceea, prima ce l-am întrebat erau noutățile, ce se mai întâmplă”a mai menționat Grigorciuc.

„Noi ne mai permiteam să lovim de câteva ori în perete. Apoi ieșiam la fereastră și discutam, ori ieșiam la ușă. Evident că atunci când discutam cu Pavel ne auzea toată pușcăria. Domnul Pîntea a văzut că prea mult discutăm, fiind deținuți politici și atunci, ca să nu facem o revoluție acolo…acesta a fost și motivul pentru care ne-au transferat în alte celule”, a spus Petic.

Fostul polițist de frontieră a mai povestit și un alt caz, pentru care au fost penalizați și „separați”.

„Pavel întâmplător mi-a transmis numărul unui ziar. Era o investigație despre așa zisa presupusa victimă. Eu l-am rugat pe Pavel foarte mult să-mi transmită acel ziar. Gardienii nu au vrut. Atunci, Pavel fiind mai aprig, în momentul când a fost scos la plimbare, prin acel ochișor al ușii, la modelat și mi l-a transmis printre ușă. Pentru ce am și fost sancționat. Aceasta era o încălcare, pentru că asta nu se permite”, a spus Petic.

Cei doi au mai menționat că vor iniția o asociație. Până acum au întâmpinat câteva probleme. Potrivit lui, nu li s-a permis ca asociația să fie denumită „Anti-Plaha”.

„Noi vorbeam și așa s-a născut ideea de a face o asociație, la data de 7 aprilie. După aceea, pe mine m-au transferat în altă celulă, iar eu acolo am făcut cunoștință cu domnul Eșanu. Noi doi am fost eliberați mai devreme, așa că am început a ne ocupa de înregistrarea asociației. A fost o problemă cu înscrierea acestei asociații. Ea trebuia să fie denumită „Anti-Plaha”, însă nouă asta nu ne-au permis. Scopul acesteia este de a nu mai permite ca în țara noastră să se mai întâmple asemenea situații. Să nu mai fie presiune politică”, a povestit Grigorciuc.

Gheorghe Petic a fost eliberat din arest după nouă luni de detenție. Judecătorii Curții de Apel au anulat sentința instanței de fond, prin care a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru viol, și au trimis cauza la rejudecare în aceeași instanță, dar în alt complet de judecată.

Pavel Grigorciuc a fost plasat în aret preventiv după ce în luna martie, în ziua în care a avut loc prima ședință a noului Parlament, acesta a avut un conflict cu deputatul democrat Sergiu Sîrbu. Grigorciuc l-a lovit pe Sîrbu cu o palmă peste față.

La data de 9 iulie, activistul a fost eliberat din arest la domiciliu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram