/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Au fost chemați la un control medical, dar s-au pomenit în armată. 20 de tineri din sudul țării, înrolați forțat

24 iulie 2019, ora 23:52

Au fost chemați la un simplu control medical, dar s-au pomenit deja în armată. Asta afirmă părinții a 20 de tineri, care ar fi fost duși, pe ascuns, în două unități militare din sudul țării. Oamenii au venit să ceară socoteală Centrului Militar. După ce au discutat cu reprezentanții instituției, au aflat că tinerii ar fi mers benevol și chiar au semnat pentru asta.  

Mătușa Valentina povestește că fiul său a plecat ieri la lucru, însă peste câteva ore a sunat-o să-i spună că a fost dus cu forța la armată. De atunci, cei doi nu au mai discutat, deoarece telefonul tânărului ar fost confiscat.

VALENTINA CURMEI, PENSIONARĂ: „A zis că i-a luat cu forța la armată. A zis că i-a amenințat, i-a luat cu forța, dar eu atâta băiat am. El pe mine mă întreține. El lucra și învăța. Eu am o mie de lei pensia. Trebuie să plătesc comunalele. De unde să am să plătesc”.

Iar doamna Ecaterina abia s-a întors de la București, ca să afle că fiul său deja nu mai e acasă. Femeia afirmă că baiatul avea inima slabă și nu putea să fie înrolat la armată.

ECATERINA SCLIFOS, MAMĂ: „Venind de la serviciu, soțul mi-a zis că fiul a fost luat la armată. Gândeam că a glumit, dar a fost realitate. Știam bărbați care au fost la armată și făceau case, garduri, dar noi copii nu facem copiii pentru asta”.

Părinții mai spun că tinerii au fost amăgiți să semneze niște acte, prin care își dau acordul să fie duși în centrele militare din Cahul și Cantemir.

„Iscălește pe foaia asta, zice că, dacă nu ai datorii în bancă, dacă nu ai probleme cu poliția. A zis că nu are și a semnat. Și așa a fost amăgit”.

„Au întrebat dacă nu am fost judecată, dacă nu am fost în spitalul de psihiatrie. Și îi spune bine, fă iscălitura că părinții sunt bine. Și el a semnat și în modul ăsta au fost luați cu forța la armată”.

„Ai noștri au fost luați ca niște bandiți, chiar din stradă. De parcă ar fi mafia și au fost luați de poliție. Nici măcar nu am fost avertizați”.

De partea cealaltă, comandantul Centrului Militar susține că totul s-a întâmplat în strictă conformitate cu legislația.

EDUARD LOGHIN, COMANDANT CENTRUL MILITAR: „Toți recruții au fost încorporați în conformitate cu legile Republicii Moldova în baza deciziei Comisiei de Recrutare a municipiului Chișinău”.

Totuși, militarul a mai precizat că pe acest caz a fost pornită o anchetă de serviciu pentru a stabili toate circumstanțele.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram