/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Lege doar pe hârtie. IGP anunță că au fost înregistrate doar 4 cauze privind cruzimea față de animale

24 iulie 2019, ora 07:48

Chiar dacă de un an cruzimea față de animale se pedepsește penal, oamenii legii au intentat de atunci doar patru cauze. Pentru a afla cum au fost pedepsiți infractorii, Inspectoratul General de Poliție ne-a recomandat să căutam răspuns la judecători. De partea cealaltă, apărătorii drepturilor animalelor spun că numărul cazurilor de agresiune față de patrupede ar fi mult mai mare. Însă, renunță să se mai adreseze la poliție pentru că ar fi o pierdere de timp.

Codul penal se aplică doar în cazurile de omor sau mutilare, ceea ce ar însemna cauzarea leziunilor corporale grave animalelor. Însă nu spune nimic despre alte forme de agresiune.

Din păcate, acest articol există doar pe hârtie, pentru că va fi foarte greu de condamnat, deoarece un astfel de articol este în și codul contravențional. Articolul trebuie să conțină mai multe elemente și atunci când omul își bate joc de animal, dar nu l-a omorât. Faptul că a provocat dureri și chinuri animalului tot ar trebui să fie descris în Codul Penal”, crede Carl Lagunov, membru al organizației de protecție a animalelor.

Potrivit ONG-urilor, cazurile de maltratare a animalelor sunt destul de multe, însă polițiștii ar închide ochii la ele.

„Cu părere de rău, astfel de cazuri sunt foarte multe. Totul se face atât de deschis, încât poliția să se poate sesiza și să tragă oamenii la răspundere, dar ei asta nu fac. Ei trebuie să-și îndeplinească responsabilitățile, nu să mimeze, iar cazurile sunt neglijate”, spune și Roman Trahtaman, membru al asociației „Lostanimals”.

De la introducerea articolului în codul penal a trecut exact un an. Conform datelor oferite de IGP, în 2018 a fost înregistrat un singur caz, iar anul acesta – trei. Oamenii legii recomandă oamenilor să se adreseze poliției pentru a cerceta cazurilor, nu doar să se limiteze la rețelele sociale.

„Nouă ne pare rău că persoanele nu sesizează poliția în multe cazuri, dar ei plasează pe Facebook, dar nu sesizează. Sau exact cum s-au pus filmările, atunci când se pun filmările pe facebook și noi vedem, imediat ne autosesizăm dacă nu este plângere”, afimră Mariana Bețivu, ofițer de presă al Inspectoratului General al Poliției.

Oamenii sunt revoltați de cazurile de schilodire a animalelor și propun ca agresorii să fie pedepsiți la fel.

„ – Tot același lucru trebuie să le faci și lor. – Tot așa într-un mod. Trebuie de pedepsit material, de pus amendă. – Asta nu-I frumos în partea animalului. A ajuns un om care are minte, a terminat școala, a finisat studiile mari și să-ți bați joc de un animal asta-i foarte rău”.

Ultimul caz în care un patruped câine a fost maltratat a avut loc weekendul trecut. Diaconul Ghenadie Valuță a legat un câine de mașină și l-a tîrât așa o bună bucată de drum. Poliția cercetează cazul.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram