/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

Măsuri după depistarea focarelor de pestă porcină: Zeci de animale, arse la Cahul. Interdicție la vânzarea cărnii în piață și recensământ al animalelor

missing
29 iulie 2019, ora 16:02

În raionul Cahul au fost întreprinse mai multe măsuri pentru a bloca focarele de pestă porcină identificate în localitățile Manta și Roșu și a nu admite răspândirea infecției în alte regiuni. Pe 30 iulie expiră termenul de 10 zile în care a fost interzisă vânzarea cărnii de porc în hala din piața orașului Cahul, dar interdicția urmează a fi prelungită, afirmă vicepreședintele Raionului Cahul, Vlad Cășuneanu.

În satul Manta au fost uciși 12 purcei dintr-o gospodărie unde a fost depistată pesta porcină, iar în satul Roșu, au fost arse 93 de animale de la o fermă. „Inspectorii ANSA au ucis toate animalele contaminate. Au fost incinerate și îngropate. Specialiștii ANSA sunt direct responsabili și ei au asistat tot procesul. Au făcut dezinfectarea gospodăriilor”, a declarat pentru TV8, vicepreședintele raionului Cahul, Vlad Cășuneanu.

De asemenea, a fost dispusă inițierea recensămintelor animalelor în Manta și în municipiul Cahul, din care face parte și localitatea Roșu.  „Reprezentanții primăriei merg din casă în casă să vadă câte capete de porci au oamenii. La Manta recensământul deja s-a terminat, iar la Cahul urmează, pentru că teritoriul nu e așa mic și e nevoie de timp”, a precizat Cășuneanu.

Pe 20 iulie, autoritățile locale din Cahul au semnat o dispoziție prin care au sistat comercializarea cărnii în piața din oraș pentru zece zile. Vlad Cășuneanu dă asigurări că interdicția este respectată: „Nu lucrează niciun abator. Nu au certificate și nu au învoire de la ANSA. Nimeni nu poate să vândă carne de porc. În hală se vând toate felurile de carne, în afară de cea de porc”. În următoarele zile, comisia urmează să se întrunească pentru a stabili dacă va fi prelungită interdicția la vânzarea cărnii de porc în piața din Cahul.  Vlad Cășuneanu spune că cel mai probabil interdicția va fi păstrată pentru alte zece zile.

Atât în localitatea Manta, cât și la intrările și ieșirile din municipiul Cahul activează filtre pentru dezinfectarea tuturor unităților de transport care circulă în zonă.

Măsuri de siguranță au fost luate și în satul Milești din Nisporeni, unde într-o gospodărie a fost găsit un porc mort, fiind confirmată pesta porcină africană. În gospodăria respectivă nu mai erau crescuți alți porci.

„De vineri am pus două filtre la intrarea și la ieșirea din sat, unde facem dezinfectarea automobilelor. Am improvizat un fel de trecere în care s-a pus rumeguș de lemn cu soluție dezinfectantă și spălăm roțile la mașini. Am anunțat toți localnicii, am împărțit pliante prin sat”, ne-a spus primarul de Milești, Radu  Vârlan.

Autoritățile locale din Milești sunt obligate să monitorizeze situația timp de o lună și să întreprindă și alte măsuri în cazul în care vor fi depistate mai mult de trei cazuri de pestă porcină.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram