/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Natalia Gavriliță: „Guvernul Filip pregătea reducerea cheltuielilor cu 3,5 miliarde lei și majorarea TVA”

30 iulie 2019, ora 20:31

Actuala guvernare a fost nevoită să corecteze greșelile Guvernului Filip și a recurs la modificările în politica bugetar-fiscală, neavând prea mult spațiu de manevră în cadrul negocierilor pe care le-a purtat cu Fondul Monetar Internațional. Aceasta afirmă ministra Finanțelor Natalia Gavriliță în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit șefei Ministerului Finanțelor, și fosta guvernare pregătea rectificarea bugetului pentru anul 2019 și planifica să reducă cheltuielile cu 3,5 miliarde de lei și să majoreze taxa pe valoare adăugată de la 8% la 10% și de la 20% la 22%. „Aceasta ar fi afectat toate sectoarele”, atenționează Gavriliță.

„Am discutat cu FMI despre crearea unui registru al angajaților în sectorul bugetar, care ne-ar permite să înțelegem câte persoane sunt în sectorul bugetar. Despre ele se vorbește de mai mulți ani. Cetățenii trebuie să aibă un salariu bun, predictibil care să nu fie decis de un șef sau altul”, afirmă ministra.

Expertul „Transparency International”, Veaceslav Negruță, prezent în platoul emisiunii a declarat că Guvernul Maiei Sandu are o problemă: „Nu are spațiu fiscal, pentru că acest spațiu a fost folosit de guvernul precedent. Guvernul Sandu corectează gafele făcute de guvernul Filip, care au dus la suspendarea programului cu FMI”.

„Guvernul Filip cunoștea de gaura pe care a creat-o. Atunci când a fost vorba de legea salarizării, au lăsat cumva aparte, să intre în vigoare prevederile cu premiile de la 1 iulie. Pentru că exista o problemă financiară. Guvernul Filip pregătea un pachet pentru ca imediat ce se termină alegerile și dacă rămân ei la putere, trebuia să fie ajustat bugetul, exact ce face Guvernul Sandu. Acea lovitură pe care acum o gestionează Ministerul Finanțelor în spațiul public trebuia să fie la Guvernul Filip: rectificat bugetul și schimbată politica fiscală.

Pachetul fiscal care s-a făcut anul trecut este în favoarea celor bogați și în defavoarea celor săraci, pentru că cota unică s-a majorat de la 7 la 12 pentru cei cu venituri mici”, a argumentat Veaceslav Negruță.

Vorbind despre majorarea taxelor HoReCa în cazul restaurantelor și cafenelelor, Natalia Gavriliță a reiterat că „riscul este pentru cei care lucrează în alb, față de cei care lucrează în sur sau negru”. „Noi trebuie să-i ajutăm pe cei din sector care au decis să lucreze cinstit”, a punctat ministra Finanțelor.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram