/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Dosarul lui Năstase privind invalidarea alegerilor din Chișinău, examinat la CtEDO

missing
01 august 2019, ora 11:24

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a început examinarea dosarului depus de Andrei Năstase în care se plânge că i-a fost încălcat dreptul la exprimare, atunci când instanța de judecată a decis să nu valideze rezultatele alegerilor din Chișinău, pe motiv că s-a adresat alegătorilor pe Facebook.

Pe 11 iulie, CtEDO a solicitat autorităților de la Chișinău să răspundă la întrebarea: „a existat o ingerință în libertatea de exprimare a solicitantului?”.

Reprezentanții Guvernului R. Moldova trebuie să-și argumenteze poziția la CtEDO.

Cererea depusă de Năstase la Curtea Europeană a Drepturilor Omului privește invalidarea rezultatelor alegerilor din Chișinău, care a arătat o victorie clară pentru candidatul opoziției. Invalidarea a fost dispusă de judecători pe motiv că solicitantul s-a adresat alegătorilor pe Facebook în ziua alegerilor prin care le-a solicitat să meargă la vot.

„Apelul reclamantului la alegători a fost interpretat de instanțele interne ca un act de campanie în timpul unei perioade în care a fost interzisă prin lege (perioada de tăcere). Instanțele au considerat că încălcarea legislației electorale de către reclamant a fost suficient de gravă pentru a avea un impact semnificativ asupra rezultatului finale ale alegerilor, având în vedere numărul mare de aprecieri primite de transmisiile live pe Facebook ale reclamantului și diferența de numărul de voturi primite de cei doi candidați la alegeri”, se spune în comunicatul CtEDO.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram