/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Deputații din comisia securitate nu au încă o concluzie despre expulzarea cetățenilor turci

01 august 2019, ora 10:16

Încă nu avem un răspuns pe cazul expulzării cetățenilor turci. După trei săptămâni de când au primit raportul de la SIS, deputații din comisia parlamentară care anchetează cazul, au audiat astăzi, cu ușile închise, câțiva angajați SIS și șefa Biroului Migrație și Azil. La final, deputații au strâns din umeri: încă nu au o concluzie despre cine se face vinovat de deportarea celor 7 angajați de la „Orizont” și nici nu pot divulga ce se conține în raportul de la SIS. Unii însă, s-au dat cu părerea ca toate procedurile legale au fost respectate.

Deși au promis audieri publice, acestea nu au mai avut loc. Presa a fost ținută departe de sala în care cei de la SIS, dar și șefa Biroului Migrație și Azil au dat explicații deputaților. La final, Olga Poalelungi a plecat în grabă, evitând presa.

Ședința închisă, nu vă pot spune. Îmi cer scuze. – Dar nu participați la audierile publice?”, Olga Poalelungi, șefa Biroului Migrație și Azil.

După o așteptare lungă, presa a fost invitată în sală, dar nu și cei doi reprezentanți ai Partidului Nostru, care au fost lăsați la ușă.

„Dumnealui i se permite și nouă nu? Voi glumiți?”

A mai fost o persoană înregistrată și dumnealui i s-a permis, dar nouă nu”, Elena Grițco, vicepreședinta Partidului Nostru.

După mai mult de două ore de audieri secrete, concluzia a fost – nici o concluzie.

Recunosc, nu am reușit să obținem toate răspunsurile la întrebările pe care le-am adresat. Astăzi nu putem oferi niște concluzii”, Chiril Moțpan, președintele comisiei securitate.

Membrii comisiei nu au făcut mai multă lumină.

„– Domnule Savva, ce dovezi a adus SIS că profesorii au fost un pericol pentru statul nostru? – Domnul, domnul președinte.”

O să aflați răspunsul nostru competent când o să avem aceste decizii, nu cred că trebuie să insistați foarte tare” Chiril Moțpan, președintele comisiei securitate.

Ulterior, Moțpan a precizat într-un comentariu pe rețelele sociale că operațiunea ar fi fost arbitrară. Sergiu Sîrbu, însă, spune că raportul SIS nu vorbește despre nicio încălcare de lege în expulzarea celor șapte cetățeni turci.

Și SIS-ul și BMA au spus că s-a făcut totul conform procedurii legale, conform cadrului legal existent. Nu s-a încălcat nicio normă. Dar decizia CtEDO care spune că statul nostru a încălcat procedurile? – Poate ar fi cazul să mai perfecționăm legislația. Cam asta a spus CtEDO”, Sergiu Sîrbu, deputat PDM, membru supleant Comisia Securitate.

Procedura este legală, după tot așa cum este. – Legală, sau ilegală? Legală, după părerea mea personală”, Oleg Savva, deputat PSRM, membru Comisia Securitatea Titre.

Ei pur și simplu, pasează acum responsabilitatea de la unul la altul. Tradițional, legea nu-i perfectă, nu știu, nu știu cum. Eu am insistat ca noi să mai avem o audiere”, Igor Grosu, deputat ACUM.

Noi nu vorbim numai de terorism, sunt și alte lucruri, dar dovezi erau serioase. – Care dovezi? Aveau sau nu legături cu organizații teroriste? – Cu terorismul concret – nu. Este dovadă și serioasă și din alte domenii”, Oleg Savva, deputat PSRM, membru Comisia Securitatea Titre.

Mai mult, politicieni nu ar fi fost implicați în expulzarea celor șapte cetățeni turci, li s-ar fi spus deputaților la audieri.

Nu a răsunat nici un nume de politicieni. Toate lucrurile s-au întâmplat sub egida SIS și a Biroului Migrație și Azil”, Chiril Moțpan, președintele comisiei securitate.

În septembrie anul trecut, șapte cetățeni turci, angajați ai rețelei de licee ”Orizont” au fost deportați din țară de către ofițeri SIS, în Turcia, unde au ajuns în închisoare. Atunci, Chiril Moțpan a protestat împreună cu colegii săi de bloc, acuzând SIS-ul de abuzuri.

„Este inexplicabil cum se poate întâmpla acest lucru în secolul 21 atunci noi declarăm că în prim-plan în RM sunt drepturile omului. Suntem determinați să ducem până la bun sfârșit această luptă pentru purificarea țării până la capăt.”

Pe cazul expulzării, CEDO a dictat despăgubiri de 125 de mii de euro din partea statului nostru, argumentând că nu li s-a dat posibilitatea să se apere și să aleagă țara în care să fie deportați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram