/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

Nicio ambulanță cumpărată din creditul CEB nu a ajuns în Moldova. Ala Nemerenco: „Să reziliem contractul”

missing
02 august 2019, ora 07:14

În iulie 2018, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) a acordat Republicii Moldova un împrumut în valoare de 12 milioane de euro pentru procurarea a 180 de ambulanțe noi. Acestea așa și nu au ajuns în R. Moldova. Ministra Sănătății susține că licitația pentru cumpărarea ambulanțelor ar fi fost organizată cu abateri de la legislație, în prezent fiind deschis un dosar penal pe acest fapt. Ala Nemerenco a oferit câteva detalii la acest subiect în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Ministra a povestit cum au fost schimbate specificațiile tehnice pentru mașini, atunci când s-a pregătit caietul de sarcini pentru licitație și cum au fost scrise pe câteva pagini detalii despre consumabilele care ar urma să fie în ambulanțe, ceea ce nu ar trebui în mod normal să fie indicat într-un caiet de sarcini, potrivit practicii internaționale.

„Cel mai interesant se referă la caietul de sarcini. Sunt email-uri diferite în care se dădeau indicații, Centrul de Achiziții făcea propriile modificări. Licitația a fost anunțată în buletinul internațional de achiziții. Credeți că un tender de 12 milioane de euro nu ar fi interesant pentru companii de peste hotare? 10 companii străine au sunat la centru și s-au interesat de licitație, 6 au cumpărat pachetul de documente și a participat doar una. A mai apărut una care a întârziat cu 10 minute și i s-a refuzat primirea documentelor. Fapt care la fel ridică semne de întrebare”, a declarat Ala Nemerenco.

Ministra Sănătății a precizat că nicio ambulanță nu a fost adusă deocamdată în R. Moldova: „Toate durerile de cap mi-au rămas mie. Din cele 12 milioane, a fost transferat doar un milion și ceva ca un fel de avans. Noi suntem acum în negocieri și eu mi-am spus poziția ca ministru – să reziliem contractul. Încerc acum să obțin să luăm ambulanțe doar din costul acestui avans care a fost transferat”.

Ala Nemerenco s-a arătat indignată și de prețurile pe care s-au pregătit să le achite autoritățile pentru ambulanțe pe timpul Guvernului Filip.

„Eu văd prețurile la ambulanțe. Cele simple de la 60 de mii de euro și până la 79 de mii. Noi trebuie să cumpărăm niște ambulanțe bombonică la acest preț, dar nu ceea ce este acolo inclus. A fost comisia, a văzut ambulanțele și sunt sub orice critică”, a concluzionat Nemerenco.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram