/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Un tată care-și crește singur băiatul vinde nuci pentru a-i cumpăra rechizite de școală

missing
07 august 2019, ora 11:50

Sezonul miezului de nucă este în toi. Oamenii ies în stradă și curăță nucile, pentru unii fiind unica sursă de venit. Reporterul TV8 a aflat poveștile impresionante ale acestor familii.

La o intersecție de pe strada Dokuceav l-am întâlnit pe nea Valentin, care vine tocmai din Cornești, raionul Ungheni, pentru a vinde miez de nucă. Bărbatul a venit însoțit de băiatul său de 10 ani. Rămași doar în doi, după ce soția l-a părăsit, nea Valentin adună bani ca să-i cumpere fiului rechizite școlare.

„Curăț ca să îmbrac copilul de școală. A rămas fără de mamă. Eu curăț, el vinde. Bate soarele, dar sunt nevoit să vin. Dimineața la 7:00 am venit la Chișinău și vindem nuci. Oleacă am vândut, dar sper că până diseară o să-l gătesc”.

Nucile le strâng din nucul, care crește în mijlocul ogrăzii. Andrei îi ține mai mult de urât tatălui, care curăță nucile. Băiatul, însă, are grijă să pună atent miezul de nucă în pungi.

„- Cumva încerci să atragi cumpărătorii? Nu le spun nimic, ei singuri vin și mă întreabă cât costă și eu le zic. Și cam cât ai făcut? Vreo 50. Mai mult de 50. Ce vei cumpăra de banii aceștia? O să-mi cumpăr de încălțat, de îmbrăcat, caiete, ghiozdan. Trec a patra. – Și îți place să înveți? Da”.

La o altă intersecție de drum am întâlnit-o pe mătușa Maria de la Costești. „Lumea cumpără, noi ne osândim. Că pentru bătrâni asta-i osândă. În loc să șadă acasă după sobă, vin și se chinuie”.

„Îi nucă de-a mea de acasă, de cât să stau degeaba. Și ne chinuim iată așa în fiecare zi. Vin și se uită, și se duc mai departe”.

Iar această doamnă aduce nucile tocmai din Șoldănești, din mica livadă pe care a moștenit-o de la soacră.

„Când se vinde, când nu, depinde de marfa pe care o vindem. Ce să facem, avem familie, soțul este invalid”

Pe lângă miezul de nucă, acum este și sezonul florilor de câmp. Unele femei în vârstă adună florile de prin grădini și câmpurile din apropierea casei. Mătușa Olimpiadă vine, aproape zilnic, din Criuleni și vinde flori de câmp, pentru a-și câștiga bani de pâine.

„Nu avem, pensia e mică și nu avem pentru tot ce ne trebuiește. Să facem zacrutci, măcar ceva pentru iarnă”

Principalul furnizor de energie electrică atenționează populația să respecte regulile de securitate atunci când strâng nucile de pe copacii din apropierea liniilor electrice sau a altor instalaţii electrice. Iar medicii recomandă evitarea colectării nucilor din zonele poluate, cum ar fi cele din apropierea traseelor naționale.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram