/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Reacția deputaților ACUM, după ce socialiștii insistă ca săptămâna viitoare să fie semnat un acord politic permanent

08 august 2019, ora 11:06

După ce deputatul din Partidul Socialiștilor (PSRM) Vlad Bătrîncea a anunțat că insistă ca săptămâna viitoare să fie semnat un acord politic permanent între Blocul ACUM și PSRM privind crearea unei coaliții parlamentare, câțiva deputații ACUM au venit cu o reacție la acest subiect.

În timp ce trei deputați susțin că ar putea să semneze un acord politic permanent între Blocul ACUM și PSRM, deputatul Octavian Țîcu nu este tocmai de aceeași părere.

VOR SEMNA SAU NU DEPUTAȚII ACUM ACORDUL POLITIC?

Aici mai puțin depinde de deputați și mai mult depinde de Guvernul care trebuie să propună exact reformele care sunt prioritare în domeniul justiției. Din câte eu am auzit, deja este la ultima sută de metri și noi în zilele următoare vom discuta acest lucru. Dacă acest lucru se va produce, nu văd mare problemă în semnarea unui astfel de acord. Din start am spus că geopolitica pe noi acuma nu ne preocupă. De dorit să fie abordare reciprocă, și din partea noastră și din partea PSRM. Mi se pare că la etapa actuală noi putem depăși această problemă”, a spus pentru TV8.md Alexandru Slusari, din fracțiunea Platformei DA.

Vom stabili lista de priorități, vom trata acele linii roșii care va face posibilă o conlucrare bună”, a declara Igor Grosu, deputat din fracțiunea PAS.

Nu văd o problemă. Dacă acordul o să fie focusat pentru reforma justiției, atunci chiar nu văd nici o problemă în acest acord”, a spus Radu Marian, deputat din fracțiunea PAS.

Noi la fracțiune încă nu am discutat chestiunea asta. Eu personal nu am semnat nici prima înțelegere cu PSRM. Eu nu voi semna un asemenea acord” a precizat deputatul Octavian Țîcu, din fracțiunea Platformei DA.

Deputații ACUM au comentat și aspectul la care s-a referit Vlad Bătrîncea: „ Unii deputați și miniștri exponenți ai blocului ACUM vin cu declarații și mesaje cu tentă geopolitică și ideologică”.

AU FOST TOTUȘI MESAJE GEOPOLITICE DIN PARTEA DEPUTAȚILOR ACUM?

Nu știu dacă ați auzit multe declarații geopolitice de la reprezentanții Blocului ACUM. Cel puțin noi am evitat astfel de declarații. Înțeleg că dânsul probabil se referă la colegul nostru Octavian Țâcu, dar nu știu cât acest lucru dăunează sau afectează această colaborare a noastră cu PSRM” a declarat Slusari.

Posibil se referă la declarațiile domnului Țîcu care după părerea mea, a ieșit cu declarație neinspirată. Probabil la asta s-a referit”, a spus Radu Marian, deputat din fracțiunea PAS.

„N-am auzit asemenea declarații. Mai cu seamă, eu nu am avut nici o declarație de acest gen”, a declarat Țâcu.

Afirmații de acestea au fost tot timpul. Fiecare deputat are opțiunile lui care poate să le vocifereze. Important este într-un final să urmărim agenda comună” comentează Grosu.

La mesajul de azi al lui Bătrîncea, doi deputați ACUM au făcut referire la evenimentul care urmează să aibă loc la 24 august.

„Este o încercare a lui Igor Dodon de a construi un fals istoric de pe data de 24 august.  Am atenționat PSRM-ul să se abțină de la asemenea gesturi, în condițiile în care avem o misiune asumată prin înțelegeri de dezoligarhizare”, a spus pentru TV8 Octavian Țîcu.

„Eu pot să spun că egală măsură problema evenimentelor din 24 august poate afecta colaborarea, pentru că acesta la fel este subiect geopolitic. Nu toți alegătorii Blocului ACUM împărtășesc idee Republica Moldova a fost eliberată. Eu cred că propunerile domnului Dodon pot fi calificate ca unele geopolitice pentru data de 24 august”, a precizat Alexandru Slusari.

La 24 august vor fi desfășurate în ajunul celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei, care va fi marcată în anul 2020. Pentru acest eveniment, șeful statului Igor Dodon a menționat anterior că urmează să aibă loc mai multe manifestări.

În această dimineață, deputatul PSRM Vlad Bătrîncea a scris un mesaj pe pagina sa de Facebook că deputații din Partidul Socialiștilor insistă ca săptămâna viitoare să fie semnat un acord politic permanent între Blocul ACUM și PSRM privind crearea unei coaliții parlamentare.

PSRM și ACUM au semnat un acord temporar de creare a unei majorități parlamentare pe data de 8 iunie 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram