/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Lencă îi răspunde lui Slusari: „Acest expert în legume folosește tribuna Parlamentului pentru declarații politice răsunătoare”

missing
14 august 2019, ora 12:43

Liderul Partidului Popular European (PPEM) Iurie Leancă, ex-premier, îi dă replică lui Alexandru Slusari, deputat în fracțiunea Blocul ACUM Platforma DA Alexandru Slusari, președintele Comisie de anchetă privind devalorizarea sistemului bancar, după ce acesta a solicitat Procuraturii pornirea urmăririi penale pe numele câtorva foști demnitari din timpul în care s-a produs „jaful bancar”, printre care și Iurie Leancă. 

Fostul prim-ministru îl numește pe președintele comisie de anchetă „expert în legume” și declară că acesta nu poate solicita Procuraturii pornirea urmăririi penale.

„Când pui un agronom să “investigheze” o fraudă bancară, riști ca pe câmpul de infractori să pună “sperietori”. Acest expert în legume, pe nume Slusari, folosește tribuna Parlamentului pentru a face declarații politice răsunătoare (ca un papagal, pentru că astfel de declarații “le cântă” șeful său de partid la TV de ani de zile), în încercarea de a-și ascunde în fața propriului electorat incapacitatea de a-și respecta promisiunile și de a contribui la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor moldoveni”, a comentat Iurie Leancă.

„Pe lângă faptul că Slusari, ca și șeful său de partid – Năstase, dă dovadă (sau se prostește) a câta oară că nu are cunoștințe elementare în domeniul pe care, cică, îl investighează, acest deputat încalcă flagrant legea. În primul rând, vorbim de principiul separării puterii în stat. Un deputat, fie el și președinte al unei comisii de anchetă, nu poate solicita Procuraturii să deschidă dosar penal și, mai ales, să indice pe numele cui să facă acest lucru. E o dovadă clară de încercare de a se implica în actul justiției. Ăștia care spuneau că vor “elibera instituțiile statului”, în realitate, le dau indicații și vor să le captureze în interese proprii”, a mai spus Leancă.

Fostul premier mai face referire și la prevederile constituționale privitoare la acțiunile pe care le pot face membrii comisiilor parlamentare de anchetă:

„1. Comisia parlamentară nu stabilește răspunderea penală a vreunei persoane (or Slusari menționează expres că s-a comis, cică, neglijență în serviciu);

2. Sunt inadmisibile (din partea Comisiei de Anchetă) orice declarații publice prin care se aduc unor persoane concrete acuzații grave, care nu sunt probate în cadrul unor proceduri strict reglementate de lege (or Slusari, fiind președinte al Comisiei, în repetate rânduri a venit cu astfel de acuzații neprobate)”, mai spune Leancă într-un comunicat.

Liderul PPEM îi impută lui Alexandru Slusari că ar face abuz de poziția sa de deputat și ar face imixtiune în actul Justiției.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram