Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus astăzi  în circulație o nouă monedă metalică de 10 lei. Aceasta are un caracter comemorativ și a fost lansată cu ocazia sărbătorii naționale „Limba Noastră”. 

Potrivit BNM, noua monedă este confecționată din oțel, placat cu nichel și alamă, ceea ce îi conferă un aspect bimetalic: argintiu și auriu. Moneda va avea un tiraj de 250 de mii de exemplare.

Aversul monedei are în prim-plan imaginea păsării măiestre în ascensiune spre razele solare – emblema „Limba noastră”, în partea de sus – stema Republicii Moldova și inscripția în arc de cerc: „30 DE ANI DE LA ADOPTAREA LEGILOR DESPRE LIMBA DE STAT ȘI GRAFIA LATINĂ”.

Pe revers, sunt gravate în arc de cerc cele 26 de litere ale alfabetului latin modern cu caractere minuscule, exprimând trecerea la grafia latină, în plan central – valoarea nominală „10 LEI” și în partea de sus – anul emisiei „2019″.

Moneda conține monograma din literele „R” și „M” – acronim al denumirii statului – „Republica Moldova”, în imagine latentă.

Foto: bnm.md

Noua monedă va circula în paralel cu bancnota de 10 lei și moneda metalică cu aceeași valoarea nominală, inclusiv cea cu caracter comemorativ emisă în anul 2018.

Moneda este dedicată împlinirii a 30 de ani de la adoptarea legilor despre limba de stat și grafia latină și completează, în ansamblu, seria monedelor de circulație cu caracter comemorativ.

Prima moneda de acest gen a fost emisă de BNM în anul 2018, când s-au împlinit 25 de ani de la introducerea monedei naționale.

Sărbătorea națională „Limba Noastră” este celebrată în Republica Moldova în fiecare an pe date de 31 august.

 

 

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!