/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/DOC/ Foștii președinți ar putea rămâne fără birouri și mașini la scară. Guvernul va anula legea adoptată de democrați

17 august 2019, ora 19:27

Cancelaria de Stat a pregătit o inițiativă legislativă care să anuleze toate garanțiile sociale acordate persoanelor ce au ocupat funcţia de preşedinte al R. Moldova, pe care le-a promovat fosta guvernare democrată.  

La 9 decembrie 2016, Parlamentul a votat, la inițiativa democraților, un proiect prin care au fost completate garanţiile sociale pentru foștii șefi de stat. Atunci, s-a decis asigurarea cu birou, asistent personal și mijloc de transport permanent pentru toți foștii președinți.

Cancelaria de Stat cere ca președinții să nu mai fie asigurați cu birouri, să nu mai aibă asistenți și să poată beneficia de automobile doar la comandă, pentru ca mașinile să nu stea mereu la scară.

„Se urmărește îmbunătățirea eficienței de cheltuire a resurselor bugetare. În contextul necesității raționalizării acestor cheltuieli și întru furnizarea de măsuri mai bine țintite și durabile de economisire, proiectul de lege menționat propune revenirea la garanțiile sociale, acordate persoanei care a ocupat funcţia de Preşedinte, de până la modificarea efectuată în 2016”, scriu reprezentanții Cancelariei de Stat în nota informativă a proiectului.

Potrivit estimărilor, după anularea acestor garanții sociale se vor economisi aproximativ 500 de mii de lei pe an.

Agora.md a scris recent că fostul președinte Nicolae Timofti  beneficiază de mașină – un „Mercedes 220 CDI”, fabricat în 2014. Mircea Snegur și Petru Lucinschi se plimbă cu mașini „Skoda Octavia”, fabricate în 2003, iar Vladimir Voronin a refuzat mașina oferită de stat.

Nicolae Timofti are și un birou în centrul Chișinăului, pentru întreținerea căruia statul a plătit 66 200 lei. Alte peste 330 de mii de lei au fost cheltuite pentru salarizarea asistentului său personal. În 2018, acesta a primit peste 156 mii lei, ceea ce înseamnă un salariu lunar de 13 mii de lei.

Proiect de modificare a legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram