Reprezentanții Asociației exportatorilor de nuci și Asociației producătorilor de nuci, dar și mai mulți agenți economici au fost convocați la o ședință la Serviciul Vamal pentru a li se comunica ce soluții au fost identificate pentru a distruge monopolul la exportul nucilor. Problema a fost discutată anterior la mai multe ședințe de Guvern, iar Maia Sandu a cerut acțiuni cât mai rapide și concrete pentru demonopolizarea acestui sector și blocarea schemelor de corupție.

La discuții, a participat directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, înaltul consilier UE în domeniul vamal și fiscal, Rosario de Blasio și responsabili din cadrul Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Inspectoratului Fiscal și alte autorități de resort.

Soluțiile propuse de Serviciul Vamal, convenite cu reprezentanții mediului de afaceri prezenți la ședință, urmează a fi înaintate Comisiei interguvernamentale „pentru analiza monopolului privind exportul nucilor”, pentru examinare și aplicare ulterioară.

„Serviciul Vamal nu intervine 100% asupra exporturilor, iar verificările pot fi dispuse punctual, doar în baza sistemului de management al riscurilor de fraudare (date eronate, acte falsificate etc.). Totodată, accentul este îndreptat pe linia II de control, care, în cadrul planificării bazate pe analiza de risc, poate presupune controale ulterioare și cereri de asistență administrativă internațională”, explică reprezentanții Serviciului Vamal.

În cadrul aceleiași ședințe s-a vorbit și despre procedura de obținere a certificatelor de origine și condițiile de solicitare și utilizare a procedurilor simplificate de vămuire a mărfurilor. Astfel, operatorii economici au fost încurajați să aplice pentru obținerea statutului de Agent Economic Autorizat, Exportator aprobat, autorizației de vămuire la domiciliu, dar și să utilizeze procedura de declarare electronică a mărfurilor. Toate aceste facilități și simplificări sunt menite să susțină agenții economici prin eliminarea barierelor în comerțul transfrontalier și îmbunătățirea mediului de afaceri.

Maia Sandu a descris la câteva ședințe anterioare ale Guvernului cum a fost creat monopolul la exportul nucilor și a spus că agenții economici erau obligați să achite câte 50 de cenți pentru fiecare kilogram de miez de nucă care ajungea la export. Banii constituiau o „dijmă” pentru Partidul Democrat.

Monopolul pe exportul de nuci, din nou discutat la Guvern. „PDM colecta câte 50 de cenți pentru fiecare kilogram de miez de nucă”

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!