„Pe fonul majorării prețului de import la energie și în special la gaze, putem să-l numim șef la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi pe Papa de la Roma, dar asta nu va duce la scăderea tarifelor”. Despre aceasta a scris pe pagina sa de Facebook, expertul în energetică, Sergiu Tofilat.

Dânsul spune că noile tarife nu sunt justificate fiindcă nu s-a efectuat audit la operatori şi n-au fost excluse costurile nejustificate. Sergiu Tofilat a mai precizat că în acest context cheltuielile de livrare trebuie reduse iar tarifele trebuie stabilite corect şi transparent, astfel încât să includă doar costurile justificate.

„În genere, trebuie introduse în lege două prevederi: 1. înainte de aprobarea tarifelor ANRE să efectueze audit la operatori şi 2. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale în comun cu Ministerul Finanțelor şi autorităţile locale trebuie să prezinte un mecanism de compensații pentru consumatorii care au venituri mici.

Obținerea compensațiilor trebuie să fie simplă și clară, să nu alerge consumatorii după 10-15 certificate de tot soiul. Nu e suficient să aprobi tarife noi, trebuie să oferi consumatorilor posibilitatea să-și poată plăti facturile”, a scris Sergiu Tofilat pe rețelele de socializare.

Expertul în energetică mai spune că problema ar putea fi soluționată, dacă ANRE va efectua audit la toate întreprinderile reglementate și va exclude din tarif cheltuielile nejustificate.

„Cheltuielile de livrare le stabileşte ANRE, iată aici trebuie să facem ordine. Ce includ ele: pierderi de energie/gaze în reţele, materiale şi cheltuieli de întreţinere a reţelelor, amortizarea investiţiilor, salarii, costurile de facturare. Anume aici se comit cele mai mari abuzuri”, a precizat Sergiu Tofilat.

Pe 16 august ANRE a majorat tarifele pentru energia electrică. Ulterior, deputatul Blocului ACUM, Dumitru Alaiba, a anunțat că este gata să iasă în stradă, dacă cetățenii vor organiza proteste împotriva intenției ANRE de a majora tariful la gaz.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!