/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/DOC/ Declarațiile de avere ale noilor judecători ai CCM. Unul are casă de milioane, altul este „moșier” și păstrează în bancă o sumă mare de bani

missing
19 august 2019, ora 13:29

Curtea Constituțională are de câteva zile o nouă componență, iar astăzi a fost ales și președintele instanței. Fotoliul a fost ocupat de Vladimir Țurcan, fostul deputat socialist.

TV8 a analizat declarațiile de avere a cinci dintre magistrați. O parte dintre acestea au fost publicate pe pagina Autorității Naționale de Integritate, deoarece persoanele au deținut până acum funcții publice. Alte două documente sunt accesibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, fiind publicate înainte de alegerile parlamentare din luna februarie. Nu este publică deocamdată doar declarația de avere a Liubei Șova, care a fost delegată la CCM de Guvern. Aceasta a fost până acum lector al Catedrei Drept Constituțional si Drept Administrativ la Universitatea de Stat din Moldova.

Potrivit declarațiilor de avere, cei mai bogați sunt Vladimir Țurcan și Eduard Ababei.

Vladimir Țurcan a indicat pentru anul trecut venituri de aproape 172 mii lei din salariul de deputat. Este proprietarul a două terenuir cu un cost total de peste jumătate de million de lei. Are în proprietate trei apartamente evaluate împreună la peste1,3 milioane de lei și o casă de locuit de 364 metri pătrați pe care o are din 2001 și are o valoare oficială de 2,2 milioane de lei.

În 2016, Țurcan și-a cumpărat un „Lexus” cu 10 mii de euro. Are și ceva economii. Într-un cont bancar păstrează peste 11 mii de dolari.

Eduard Ababei a avut anul trecut un venit de peste jumătate de million de lei din activitatea de avocet, iar soția sa a câștigat aproape un milion și jumătate de lei tot ca avocat. Familia are propriul birou de avocați BAA „Eduard și Lilia Ababei”. Alte 360 de mii de lei, Eduard Ababei le-a obținut după ce a dat în locațiune un bun, iar 156 de mii de lei a fost venitul din pensie.

Familia Ababei este latifundiară. Anul trecut a cumpărat peste două sute de terenuri agricole. La capitolul bunuri imobile au mai fost trecute un spațiu commercial, două apartamente, unul fiind cumpărat chiar în anul curent, având indicată o valoare de numai 29 mii lei și o casă de 120 de metri pătrați, obșinută prin donație în 2016 cu 390 de mii de lei.

În 2017, familia Ababei a cumpărat o mașină nouă de marca „Volvo”  cu 45 300 euro, dar mai are și un „Renault” estimat la 358 mii lei. Într-un cont curent, familia păstrează peste 200 de mii de lei, iar în altul -1,4 milioane de lei.

Nicolae Roșca a indicat în declarația de venit pentru anul trecut 263 de mii de lei din salariul de la USM, iar soțșia sa a adus în casă alte 140 de mii de lei din salariul de profesor la un liceu din capitală. Aproape 215 mii lei, le-a obținut după ce a dat în chirie un bun biroului de avocașți „Băieșu și Roșca”.

Nicolae Roșca are în proprietate un teren intravilan care ar valora peste 853 mii lei și deține cote părți în două apartamente. În 2010, acesta și-a cumoărat o mașină de marca „Toyota” pentru care a plătit 13 mii de euro.

Domnica Manole a avut în 2018 venituri de 126 mii lei din salariu de judecător al Curții de Apel, iar 390 de mii de lei le-a obținut din pensie. Soțul său a câștigat 100 de mii de lei din activitatea de antreprenoriat. Alte nouă mii de euro, soțul său le-a obținut ca indemnizație în cadrul unui contract de asigurare. Anul trecut, Domnica Manole a vândut o mașină de marca „Mitsubishi” cu 14 100 euro.

Domnica Manole are un apartament cumpărat în 2010 cu o valoare cadastrală de peste 900 de mii de lei și două garajuri. Este în prezent proprietara unei mașini „Dacia Logan” și a mai reușit să-și cumpere anul trecut un alt autoturism de model „Nissan Murano” pentru care a plătit 14 100 euro.

Domnica Manole are cote părți și acțiuni în trei companii, denumirile cărora le-a indicat în declarația de interese.

Serghei Țurcanu a avut anul trecut un venit de aproape 161 mii lei din salariul de la CSM, iar soția sa a câștigat 303 mii lei din salariu. Peste 20 de mii de lei a obținut Țurcanu din activitatea didactică și științifică.

Din 1995, acesta este proprietarul unui apartament de 54 metri pătrați, estimate la 290 mii lei și a unui garaj achiziționat în 2007. Cu doi ani în urmă, Serghei Țurcanu și-a cum,părat o mașină de model „Toyota Prius” pentru care a primit 70 de mii de lei.

În conturi bancare, familia Țurcanu păstra la începutul anului curent, peste 60 de mii de lei și peste trei mii de euro.

Turcanu declaratie de venit…

Ababei declaratie venit.pdf

Manole declaratie venit.pdf

Turcanu declaratie de venit…

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram