/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Va scăpa Curtea Constituțională de politizare după ce are o nouă componență? Opiniile experților constituționali

19 august 2019, ora 13:10

Este prea devreme să constatăm dacă a scăpat Curtea Constituțională (CCM) de politizare sau nu. Este opinia experților în drept constituțional Nicolae Osmochescu și Victor Pușcaș, în contextul în care CCM are o nouă componență, iar de azi, și un nou președinte – deputatul socialist Vladimir Țurcan. 

„Judecătorii au considerat probabil că el este cel mai experimentat din toți. Eu îl consider pe Vladimir Țurcan un foarte bun specialist. Alta e problema că el este de la socialiști. În ultimii ani el este unul din cei mai activi din Partidul Socialiștilor (PSRM), dar asta nu contează. Din momentul în care el a depus jurământul, își întrerupe orice activitate în cadrul unui partid politic”, a spus expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu.

„Eu cred că e cea mai reușită candidatură la funcția de Președinte al CCM. Eu nu cred că faptul că Vladimir Țurcan a fost deputat al PSRM, a influențat numirea lui în această funcție. Totul depinde cum se va manifesta. Dacă va respecta Constituția, înseamnă că s-a distanțat cu totul de politic. Asta se va observa după primele Hotărâri. Adresați-vă peste câteva luni de zile și o să vă spun dacă Curtea este străjer al Constituției sau face jocuri politice”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, contactat de TV8.

Vladimir Țurcan a fost ales astăzi președinte al CCM prin vot secret, cu votul celor șase judecători constituționali. Acesta va avea un mandat cu o durată de trei ani.

În calitate de judecător care va exercita funcțiile președintelui, în absența acestuia a fost aleasă magistrata Liuba Şova, informează reprezentanții CCM.

Preşedintele Curţii Constituţionale are următoarele atribuţii:
a) convoacă Curtea Constituţională şi prezidează şedinţele acesteia;
b) coordonează activitatea Curţii Constituţionale şi repartizează cauzele spre soluţionare;
c) reprezintă Curtea Constituţională în faţa autorităţilor publice din ţară şi străinătate;
d) constată cazurile de încetare a mandatului judecătorului, prevăzute în prezenta lege, şi sesizează autoritatea publică ce l-a numit ca să numească un judecător pentru postul devenit vacant;
e) exercită conducerea generală a Secretariatului Curţii Constituţionale, angajează şi eliberează din funcţie lucrătorii Secretariatului, în condiţiile acordului de muncă;
f) depune spre aprobare la Curtea Constituţională regulamentul Secretariatului Curţii, organigrama, statul lui de funcţii, regulamentul Consiliului ştiinţific-consultativ de pe lîngă Curtea Constituţională, aprobă regulamentul compartimentelor Secretariatului.

Noii judecători ai CCM au depus jurământul în faţa Parlamentului, a Preşedintelui Republicii Moldova şi a Consiliului Superior al Magistraturii pe data de 16 august.

Eduard Ababei și Serghei Țurcan au fost numiţi în funcţia de judecători constituţionali din partea Consiliului Superior al Magistraturii; Liuba Şova şi Nicolae Roşca, din partea Guvernului, iar Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan, din partea Parlamentului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram