/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

O primăriță din Cimișlia ar fi admis un conflict de interese. Și-a angajat fiica directoare, iar soțul șofer la primărie

20 august 2019, ora 12:07

O primăriță din raionul Cimișlia a încălcat regimul juridic al conflictului de interese după ce, fiind în această funcție, și-ar fi angajat fiica directoare la grădiniță, iar soțul șofer la primărie. Acum ea riscă să fie lipsită de dreptul de a exercita funcții publice sau de demnitate publică pe o perioadă de trei ani. 

Potrivit Autorității Naționale de Integritate (ANI), în 2013, aceasta și-a angajat soțul în calitate de șofer al aceleiași primării, iar în 2015, a încheiat contract de muncă cu fiica sa, care a devenit astfel directoare a grădiniței aflate în subordinea primăriei. Ulterior, aceasta a semnat și alte acte care au vizat activitatea celor doi, precum fișa postului sau dispozițiile de acordare a concediilor.

Prin urmare, subiectul controlului nu a respectat prevederile Legii privind declararea averii și intereselor personale, dar și ale cu privire la conflictul de interese. Primărița nu a informat ANI imediat, dar nu mai târziu de trei zile de la data constatării, despre conflictul de interese în care s-a aflat de fiecare dată când a fost în situația de a lua o decizie în privința soțului și a fiicei.

De asemenea, aceasta a admis și nu a soluționat aceste conflicte de interese în conformitate cu prevederile legale. În cadrul controlului, alesul local a fost informat despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și despre drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare. Aceasta și-a exprimat în scris punctul de vedere, în care a menționat inclusiv faptul că persoanele date nu mai activează la moment în aceste funcții.

După rămânerea definitivă a actului de constatare emis în acest caz, care este pasibil de contestare în instanța de contencios administrativ, ANI va sesiza organele competente în vederea încetării mandatului de primar, cu decăderea din dreptul de a exercita funcții publice sau de demnitate publică pe o perioadă de trei ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram