Război în Ucraina, ziua 856: Lupte grele în Est și planul lui Zelenski! Rusia va produce rachete interzise și amenință NATO

ANRE a calculat tarifele la energia electrică produsă din sursele regenerabile. Ce prețuri a afișat agenția

missing
26 august 2019, ora 10:00

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a calculat și a prezentat pentru consultări publice calculele tarifelor fixe/prețurilor plafon pentru producerea energiei electrice din sursele regenerabile.

Potrivit ANRE, în rezultatul calculelor efectuate s-au obținut următoarele valori ale prețurilor și tarifelor fixe la energia electrică produse din resurse regenerabile:

1.instalațiile fotovoltaice – 1.79 lei/kWh;
2.instalațiile eoliene – 1.47 lei/kWh;
3.instalațiile hidroelectrice – 0.93 lei/kWh;
4.instalațiile biogaz – 1.69 lei/kWh;
5.instalațiile biomasă – 1.67 lei/kWh.

La calcularea prețurilor fixe și a tarifelor plafon au fost luate în considerare următorii parametrii de bază: investițiile, cheltuielile de exploatare și întreținere, costul materiei prime (după caz), cantitatea de energie electrică produsă anual și alți factori relevanți.

Acestea au fost determinate pentru fiecare sursă în parte, și anume: instalațiile eoliene, fotovoltaice, cogenerare pe biogaz, cogenerare pe biomasă solidă și hidroenergetice. Pentru aceste instalații au fost selectați coeficienții specifici în corespundere cu valorile înregistrate în proiectele realizate la nivel internațional.

Astfel, pentru energia electrică produsă din surse regenerabile prin intermediul tehnologiilor eligibile au fost estimate tarifele fixe/prețurile plafon, ținând cont de datele disponibile în proiectele deja implementate în Republica Moldova și tendințele de pe piața internațională și cele mai bune practici europene.

Calculele au fost efectuate în vederea implementării cadrului legal în domeniul resurselor regenerabile, precum și pentru crearea premiselor pentru dezvoltarea și atragerea din surse alternative de energie electrică

Persoanele interesate pot înainta propuneri/recomandări în legătură cu parametrii incluși în calcule și rezultatele obținute timp de 15 zile lucrătoare la ANRE.

Prin Hotărârea ANRE din 5 iulie 2019, a fost aprobat Regulamentul privind confirmarea statutului de producător eligibil.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram