/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Experiment: Cum reacționează oamenii din stradă la știri false

27 august 2019, ora 08:10

Așa cum mâncarea alterată ne poate intoxica, la fel și știrile false ne contaminează mintea, avertizează psihologii. Aceștia susțin că ele ne afectează chiar și atunci când ştim că sunt false. Pentru a vedea cât de creduli sunt oamenii de rând în raport cu așa numitul fenomen „fake news”, portalul report.md a recurs la un experiment în stradă. Mai exact, jurnaliștii au inventat o noutate și le-au spus-o trecătorilor, care, spre mirarea tuturor, i-au crezut pe cuvânt.

Pentru a verifica cât de ușor pot fi oamenii manipulați, aceștia au fost informați despre mai multe falsuri, în care însă, au crezut destul de rapid.

„De la 1 septembrie, limba rusă va fi interzisă în școli și grădinițe. –Nu cred că este o ieșire din situație. Cred că nu este bine. –A fost o știre falsă și tocmai ați căzut în plasa fake news. –Dar nu am știut, nu am privit știrile, nu cunosc”.

„Copiii noștri vor fi deștepți, ne vom dezvolta, iar dacă nu știm limbile, vom fi proști. –De ce ne-ați crezut așa ușor, fără a verifica informația? –Eu am încredere în oameni. Deși timpurile se schimbă, eu încă am încredere”.

„Autoritățile vor să interzică perechilor de tinere să se căsătorească dacă nu au copii. –Cum așa? Ei după o să facă copii. Tocmai ați căzut în capcana știrilor false. –Da? Atunci trebuie să ies din ea”.

Psihologii susțin că știrile false influențează psihicul omului chiar dacă acesta știe că știrea este falsă.

IRINA NOVAC, PSIHOLOGĂ: „Studiile demonstrează că noi suntem influențați de știrile false chiar și atunci când știm că e falsă. Dacă nu ne oprim și spunem, stai puțin, adică e sentimentul de a-ți lua pauză și de a reflecta”.

Potrivit psihologilor, anume fluxul mare de știri îi face pe oameni să asimileze mai rapid știrile false, mai ales dacă sunt obosiți sau stresați.

IRINA NOVAC, PSIHOLOGĂ: „Oamenii nu mai parcurg a doua etapă de a procesa informația și anume cea de a vedea dacă ea este reală. Pentru că avem foarte multe surse de informare și suntem stresați, dar și avem acest sentiment de control a informației. În realitate, nu controlăm”.

Mai mult, experții afirmă că pe lângă adulți, în ultimul timp, tot mai mulți copii sunt influențați de știrile false. Astfel, începând cu anul 2014, Centrul pentru Jurnalism Independent a implementat un proiect nou pentru a preîntâmpina asimilarea fake news. De exemplu, la școală, elevii pot beneficia de ore de educație media.

CRISTINA ZAVATIN, COORDONATOAREA DE PROGRAME CJI: „În momentul în care noi dezvoltăm aceste abilități de a analiza, de a gândi critic, încă de la o vârstă fragedă, când devii adult îți este mai ușor să analizezi o știre”.

Potrivit unui studiu național, realizat de o companie de marketing, peste 53% din persoanele intervievate au afirmat că știu ce înseamnă știrile false, iar majoritatea le percep drept știri politice care au scop de a schimba păreri, atitudini și comportamente, mai scrie report.md

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram