/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Ion Ștefăniță, despre clădirea monument care a fost demolată: „Agentul economic este obligat să o reconstituie”

missing
28 august 2019, ora 11:41

Directorul Agenţiei pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor, Ion Ștefăniță, știe că proprietarul clădirii ruinate de pe strada Veronica Micle, care are statut de monument, a demolat peretele fațadă care mai rămăsese. Ștefăniță susține că agentul economic a luat măsuri pentru consolidarea peretelui, dar acesta nu a rezistat.

„Acesta este un imobil cu statut protejat, de categorie locală, dar era o ruină. După ultima noastră evaluare, erau 7% din ce a mai rămas din imobil. În luna aprilie, la agenție a fost depus un proiect în care agentul economic se obliga să conserveze și să restaureze ceea ce a mai rămas. A luat măsurile de consolidare, dar din câte am înțeles din explicațiile lui, peretele nu a rezistat și l-au demolat. Fațada era înclinată cu 25 de grade. Pe 25 aprilie am făcut o evaluare, cu ieșire la fața locului”, a declarat Ștefăniță pentru TV8.md.

Potrivit șefului Agenției pentru Restaurarea Monumentelor, agentul economic este obligat să reconstituie fațada clădirii în același stil. „Astfel, memoria monumentului se va regăsi în proiectul de execuție al agentului economic”, a precizat Ștefăniță.

În clădirea de pe strada Veronica Micle a fost un spital care aparținea Mănăstirii Hârbovăț. Imobilul a fost construit în 1910. „Clădirea a fost la balanța Ministerului Sănătății, iar în ultimii 40 de ani a fost abandonată. Agenția a inclus imobilul în lista monumentelor ruinate, împreună cu altele, de la 17 adrese, care sunt într-o stare avansată de ruinare”, a adăugat Ion Ștefăniță.

În această dimineață, pe rețelele sociale au fost postate fotografii cu imobilul demolat, iar autorul pozelor Victor Bunescu declara că agentul economic nu a avut dreptul să demoleze clădirea.

Un monument de arhitectură din centrul Chișinăului, demolat noaptea trecută

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram