/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/INTERVIU/ John Bolton, consilierul pe securitate a lui Donald Trump: „SUA ar putea ajuta Moldova la adoptarea Actului Magnitsky”

missing
30 august 2019, ora 15:43

John Bolton, consilierul președintelui Statelor Unite ale Americii (SUA) Donald Trump pe probleme de securitate, a oferit un interviu pentru patru instituții media din Republica Moldova, în cadrul vizitei sale la Chișinău. Acesta a vorbit despre noua majoritate parlamentară de la Chișinău și dacă acesta ar putea spori riscul consolidării forțelor pro-ruse din Republica Moldova; despre amenințările la securitatea Republicii Moldova în context regional și global; care este opinia lui în privința subiectului legat de eventuala schimbare a statutului de neutralitate a Republicii Moldova și despre posibilitatea adoptării Actului Magnitsky în țara noastră. 

– Majoritatea creată dintre Blocul ACUM și PSRM ar putea consolida forțele pro-ruse de la Chișinău?

John Bolton: Este o coaliție politică dificilă pentru ambele partide. Cred că ambele partide lucrează pentru aceleași scopuri, deși sunt sigur că nu este un lucru ușor. Important este că instituțiile guvernamentale au ajuns la un numitor comun în privința reformării sistemului Justiției și a luptei împotriva corupției. Toate aceste lucruri, cred eu, sunt pozitive pentru țară.

– Care este strategia SUA de asigurare a securității în regiune și dacă există anumite amenințări specifice pentru Republica Moldova și România?

John Bolton: Noi considerăm că statele care nu și-au obținut independența relativ recent, dar sunt independente în mod clar, trebuie să fie lăsate să funcționeze, respectându-se pe deplin suveranitatea asupra teritoriilor și a instituțiilor reprezentative din punct de vedere constituțional. Să li se permită să-și creeze propriile structuri militare și de securitate, în primul rând pentru beneficiul lor, nu al altora. Iar atunci când se atestă prezența anumitor actori externi pe aceste teritorii, noi trebuie să lucrăm în direcția de a influența plecarea acestora, în condițiile agreate în prealabil cu Guvernul acestei țări. Cum este cazul Ucrainei, noi am spus că nu recunoaștem anexarea Crimeei și separarea regiunii Donbas de restul Ucrainei, așa nu recunoaștem alte identități politice independente pe teritoriul Republicii Moldova.

Nu doar Rusia este cea care ne îngrijorează, am spus-o și aici, și în Ucraina și în Belarus, despre pericolul care ne paște din China. Este un mediu de securitate complex, nu este un mediu de securitate simplu, axat pe anumite particularități geografice, dar în tabloul strategic global, această parte a Europei este, probabil, mai importantă ca oricând pentru SUA.

– Ar trebui Republica Moldova să-și schimbe statutul de neutralitate?

John Bolton: Cred că este o decizie pe care trebuie să o ia fiecare țară în mod particular. SUA nu este țara care ar avea anumite aspirații pentru această parte a lumii. Noi vrem ca oamenii de aici, care locuiesc într-o țară suverană, să aibă libertatea de a lua cea mai bună decizie pentru securitatea lor națională.

– Este Global Magnitsky Act un instrument bun pentru a sancționa „oligarhii” din regiune? Este acesta aplicabil în Republica Moldova și ne-ar putea ajuta SUA aici?

John Bolton: Desigur, din experiența SUA, sancțiunile din Global Magnitsky Act au impact. Global Magnitsky Act este un document public. Sunt convins că Departamentul Justiției și Procuratura sau alte instituții din domeniu vor fi deschise spre o colaborare cu autoritățile de aici pentru ca acest act să fie adoptat și în Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram