/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și prognoză alarmantă! SUA acuză Rusia de atacuri chimice

/VIDEO/ Română sau moldovenească? Deputații spun dacă ar vota sau nu pentru ca limba de stat să fie română

missing
31 august 2019, ora 13:41

De Ziua Limbii Române am întrebat deputații dacă ar vota pentru schimbarea articolului 13 din Constituția Republicii Moldova, astfel încât limba de stat să fie română și nu moldovenească. Dacă unii au spus că sunt pentru modificarea Constituției, atunci alții au declarat că nu văd nici un motiv pentru schimbarea legii supreme. 

„Tata meu este moldovean, mama este de naționalitate rusă. Eu am spus aceasta și nu numai odată. Eu însumi am trăit într-un sat populat сu cetățeni moldoveni. Bunelul meu este moldovean și toți numeau limba moldovenească. Сum pot să-i înșel pe strămoșii mei”, a spus deputatul socialist Alexandr Nesterovschi.

„Sigur. Este și declarația de independență unde este foarte clar spus că noi suntem români și vorbim limba română. Noi suntem români și trebuie odată să încheiem subiectul pe această discuție de dualitate, moldoveni, limba moldovenească, limbă marsiană, limbă nu știu ce”, a declarat deputatul Blocului ACUM Lilian Carp.

– Ați vota pentru schimbarea Constituției astfel încât sintagma „limba de stat” să fie înlocuită cu „limba română”?
– Eu? Da.
– De ce?
– Deoarece vorbesc limba română.
– Ați veni cu o astfel de inițiativă legislativă?
– Eu personal da. Aș semna o astfel de inițiativă legislativă.
– De ce nu ați făcut-o în Legislativul precedent?
– În Legislativul precedent era un alt context politic”, a răspuns deputatul democrat Andrian Candu.

„Limba română e limba noastră maternă, a tuturor cetățenilor. Indiferent că se consideră cetățeni moldoveni sau români, ea este limba română și nu are nici o atribuție cu politica. E vorba de politica lingvistică corectă care trebuie să fie. Categoric voi vota pentru revenirea la normalitatea lingvistică”, a punctat deputatul Blocului ACUM Iurie Reniță. 

„Eu nu am văzut o astfel de inițiativă legislativă și nu mă pot expune care ar fi argumentele plauzibile de ce ar trebui modificată Constituția”, a declarat deputatul socialist Grigore Novac .

„Sigur că aș vota, evident. Este limba română, este cea pe care o vorbim de secole aici. Normal că nu există limba moldovenească, nu există așa ceva. Așa cum nu există limba braziliană sau columbiană, există limba spaniolă. Așa și în Moldova există limba română”, a spus deputatul Blocului ACUM, Radu Marian.

„Eu cred că noi nu trebuie să politizăm astfel de sărbători. Sunt sărbători frumoase și tradiționale pentru țara noastră și cred că noi vom lăsa politica. Eu cred că fiecare cetățean are dreptul să fie numită această sărbătoare așa cum el or ea dorește”, a comunicat deputata partidului ȘOR, Marina Tauber.

În Declarația de Independență se menționează că limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Totuși, potrivit art. 13 din Constituție limba de stat a R. Moldova este limba moldovenească pe baza grafiei latine. În anul 2013 Curtea Constituțională a hotărât că prevederile Declarației de Independență prevalează asupra textului Constituției.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram