/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Procuratura Generală a pornit trei cauze penale în privința interceptărilor ilegale

02 septembrie 2019, ora 15:34

Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a pornit trei cauze penale și a dispus și transmiterea acestora Procuraturii Anticorupție pentru efectuarea urmăririi penale pe faptele interceptărilor ilegale, admise în dosarele penale instrumentate în perioada anilor 2017-2019 de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Interceptările au vizat mai mulți politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi altor persoane publice, se menționează într-un comunicat de la Procuratura Generală (PG).

„Dispunerea efectuării urmăririi penale către Procuratura Anticorupție are la bază caracterul complex al subiectelor și specificul drepturilor și garanțiilor constituționale ale cetățenilor, încălcate prin ascultarea ilegală a convorbirilor și culegerea de informații”, spun reprezentanții PG.

Cauzele penale au fost pornite la începutul lunii august 2019, după Procuratura Generală s-a autosesizat în urma unei investigații făcute de RISE Moldova, care releva faptul că pe parcursul anilor 2017-2019, au fost supuși măsurilor speciale de investigații mai mulți politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti, alte persoane publice, sub suspiciunea organizării şi conducerii unor dezordini în masă.

Potrivit celor de la Procuratura Generală, procurorii au constatat mai multe omisiuni în activitatea agenţilor publici, care au dus la ingerinţe în drepturile fundamentale ale cetăţenilor, în viaţa personală şi de familie. Acestea au avut loc prin culegerea pretins ilegală a informaţiilor, cu utilizarea mijloacelor speciale destinate interceptării şi urmăririi vizuale, cu folosirea situației de serviciu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram