/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și un copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Scandal într-o localitate din Leova, după ce a fost reorganizată școala. Mai mulți copii stau acasă de la 2 septembrie

10 septembrie 2019, ora 17:32

Mai multe familii din localitatea Beștemac, raionul Leova, refuză să-și trimită copiii la școala din satul Sărățica Nouă, unde au fost repartizați de autoritățile locale după reorganizarea școlii din satul lor. Părinții elevilor, care stau acasă de la începutul anului de studiu, susțin că au fost amăgiți și cer Consiliului Raional Leova să-și revadă decizia și să înmatriculeze copiii la școala din Cazangic, pentru că „acolo este mai bine și școala e mai bună”.

„Anul trecut, în octombrie, a fost adunare și părinții au fost anunțați despre intenția de a reorganiza școala noastră din gimnaziu în școală primară. Noi am fost întrebați unde vrem să meargă copiii mai departe, pentru că sunt două sate alături și am spus că la Cazangic. În decembrie, fără a lua în vedere solicitările noastre, Consiliul Raional a aprobat decizia de a duce copiii la Sărățica Nouă. S-a ținut tot în tăcere. Nici la ultimul sunet nu ne-au spus nimic. Că suntem impuși să ducem copiii la Sărățica am aflat cu o săptămână înainte de a se începe anul de învățământ”, ne-a povestit indignată Maria Chiciuc, bunica unei eleve.

Femeia este supărată că directoarea școlii din Cazangic refuză să înmatriculeze elevii din Beștemac care nu vor să-și continue studiile la Sărățica Nouă.

De ce ni se încalcă drepturile? Noi am fost la Cazangic și nu ni-au primit. Directoarea ne-a spus că nu poate încălca hotărârea de la raion. Am fost la Consiliul Raional și am anunțat că noi suntem gata să organizăm și să achităm singuri transportul elevilor la Cazangic, dar nici așa nu ne primesc.  Există cererile a 22 de părinți care vor să-și ducă elevii acolo. Unii s-au dus la Sărățica pentru că s-au speriat, dar dacă se ia decizia că ne mutăm la Cazangic, ei tot vin cu noi”, a adăugat Maria Chiciuc.

Contactat de TV8.md, șeful Direcției Învățământ din cadrul Consiliului Raional Leova, Alexandru Gospodinov, a declarat că decizia de a transfera elevii din clasele gimnaziale din Beștemac la Sărățica Nouă a fost una strategică, pentru a salva această școală de reorganizare.

„Noi am gândit strategic: la șase sate să rămână măcar un gimnaziu. În regiunea ceea, cea mai apropiată instituție de învățământ care mai putea fi salvată de o ulterioară reorganizare era la Sărățica Nouă. Acolo vin copii din Beștemac, Pitești, Câmpul Drept, Sărățica Veche și vorbitorii de limbă română din Tomaiul Nou. Dacă vor merge toți copiii din Beștemac, acolo vor fi 115 elevi. Dacă sunt mai puțin de 91 de elevi într-o școală se încep problemele, deficit bugetar și altele”, a explicat funcționarul.

Alexandru Gospodinov a precizat că, până astăzi, 9 elevi dintre cei 27 din Beștemac care au fost înmatriculați la școala din Sărățica Nouă nu merg la lecții. Aceștia sunt ținuți acasă de părinți.

Funcționarul crede că problema nu este în capacitățile tehnice și profesionale ale școlii din Beștemac, dar în „principiul” părinților care urăsc satul vecin: „Acolo există o problemă care se trage din moși-strămoși. Pe timpuri, locuitorii se băteau când se duceau la fete. Există o dușmănie și o invidie între aceste două sate”.

Șeful Direcției Învățământ din Leova crede că, până la urmă, familiile care se opun transferului elevilor la Sărățica Nouă vor înțelege situația și se vor conforma deciziei Consiliului Raional.

Cred că părinții o să înțeleagă că nu au de pierdut nimic. Școala de acolo este foarte bună: cu sală sportivă, cantină, sală de festivități. Am făcut și un demers către primar și am solicitat să poarte discuții cu aceste familii și asistentul social să le explice că elevii nu pot să stea acasă. Vom mai avea o întâlnire cu acest grup de părinți și sper să rezolvăm problema”, a mai spus Alexandru Gospodinov.

Părinții nemulțumiți din Beștemac planifică să meargă joi la ședința Consiliului Raional Leova, pentru a protesta și a cere revizuirea deciziei care vizează înmatricularea elevilor din clasele gimnaziale la școala din Sărățica Nouă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram