/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Despre ce au discutat Popescu și Lavrov la Moscova

missing
11 septembrie 2019, ora 17:00

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, consideră că vizita sa la Moscova reprezintă un imbold pentru normalizarea relațiilor dintre Federația Rusă și R. Moldova. Despre acest lucru Popescu a afirmat în cadrul unei conferințe de presă cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, scrie ru.tv8.md.

Nicu Popescu a spus că: „În ultimii ani au fost dificile relațiile moldo-ruse. Am trecut printr-o perioadă de neînțelegeri și de multe ori abordări diferite ale problemelor nerezolvate. Consider că vizita mea reprezintă începutul normalizării relațiilor dintre Federația Rusă și Republica Moldova, iar acest fapt reprezintă unul dintre cele mai importante domenii ale politicii externe a Guvernului Republicii Moldova”.

În cadrul întâlnirii, miniștrii de externe din cele două țări au discutat despre restabilirea relațiilor comerciale bilaterale, reducerea tarifelor de roaming, desfășurarea reuniunii Comisiei interguvernamentale privind cooperare economică, care este programată pentru timpul apropiat la Chișinău și problemele sociale și umanitare.

„Este în interesul nostru să protejăm interesele atât ale cetățenilor Federației Ruse cât ale cetățenilor Republicii Moldova. Vom relua discuțiile bilaterale ce țin de migrație, asigurarea de pensii, recunoașterea reciprocă a documentelor privind educația, schimbarea permisului de conducere”, a adăugat Nicu Popescu.

De asemenea, cei doi au discutat despre conflictul transnistrean, în special scoaterea munițiilor de pe teritoriul regiunii transnistrene. Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, procedura de îndepărtare a munițiilor poate dura mai mult de un an.

„Astăzi am transmis colegilor noștri sugestiile cu privire la acțiunile ce trebuie întreprinse în acest sens. Printre acestea se numără: livrarea de echipamente și specialiști, determinarea surselor de finanțare, încheierea unui contract. Toate aceste lucruri trebuie făcute cu respectarea standardelor de siguranță stabilite de Forțele Armate ale Federației Ruse. Nimic altceva nu va funcționa. Lucrurile ar putea dura mai mult de un an. Asta ținând cont că planul trebuie schițat pe hârtie, iar apoi executat”, a spus el.

La rândul său, ministrul de externe al R.Moldova a salutat disponibilitatea Rusiei de a relua dialogul pe această temă.

„Chișinăul mizează pe sprijinul Federației Ruse ce ține de conflictul transnistrean și salută faptul că autoritățile rusești încearcă să găsească o soluție pe baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Apreciem disponibilitatea Federației Ruse de a relua dialogul privind eliminarea munițiilor depozitate în satul Cobasna. Aceste muniții reprezintă o amenințare pentru locuitorii Moldovei. Vă propunem să discutăm această problemă atât în ​​format bilateral, cât și cu implicarea partenerilor internaționali, inclusiv OSCE”.

Ministrul de externe, Nicu Popescu, s-a aflat astăzi într-o vizită de lucru în Rusia. Aceasta este prima sa vizită la Moscova după formarea noului Guvern, în luna iunie a acestui an. Înainte de aceasta, Nicu Popescu a vizitat orașele Bruxelles, București și Kiev.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram