/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Arena Chișinău nu are nici apă, nici gaz, nici electricitate, nici... viziune. Autoritățile nu știu ce vor face cu ea, după finalizarea construcției

missing
12 septembrie 2019, ora 18:13

La aproximativ o lună de la data anunțată a inaugurării „Arenei Chișinău”, obiectivul nu are apă și canalizare, nici gaz, nici electricitate, nici căi de acces și… nici viziune. SRL-ul „Arena Națională” nu are elementar bani pentru a angaja personal și, chiar dacă în curând se va finaliza construcția, autoritățile nu știu ce vor face cu acest obiectiv.

Chiar dacă după darea obiectivului în exploatare acesta va găzdui anumite evenimente sau vor oferi servicii, venitul pe care-l va avea SRL „Arena Națională” nu va fi suficient pentru achitarea obligațiunilor față de compania de construcție, spune Eugeniu Moraru, directorul Agenției Proprietății Publice (APP). În cadrul unei conferințe de presă, directorul APP împreună cu Ion Potlog, consilier la Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), au vorbit despre neajunsurile proiectului și au cerut ajutor din partea societății: cum să fie valorificat acest obiectiv, astfel încât acest bun să nu devină în scurt timp o povară a statului, dar să fie unul sustenabil.

Reprezentanții APP și MEI spun că proiectul șchiopătează încă de la etapa licitației, când unui ofertant i s-a dat dreptul de executare a unor lucrări geodezice și topografice, fapt care ar putea fi constatat ca o încălcare a competiției legale între ofertanți.

Procesul de pregătire a exproprierilor terenurilor alocate pentru „Arena Chișinău” a fost lansat mult prea târziu, potrivit consilierului de la MEI. Abia în februarie 2019 a fost constituit grupul de lucru pentru constatarea și, de fapt, anunțarea procesului de expropriere. Încă 19 terenuri urmează a fi expropriate, procedură ce ar putea dura chiar și un an și va implica cheltuieli suplimentare din bugetul de stat.

Deși în luna septembrie a acestui an arena trebuia deja să fie conectată la utilitățile publice precum apă, canalizare, gaz și electricitate, până la realizarea acestor lucrări mai este cale lungă, or, cei de la Ministerul Economiei spun că o parte dintre aceste lucrări nu au fost nici certificate, nici bugetate… dar, să le luăm pe rând.

Aprovizionarea cu apă și canalizare 

Pe 29 mai 2019, Guvernul a aprobat o hotărâre de Guvern, prin care s-a aprobat acordul adițional la contractul de bază, cu o valoare de 1,5 milioane de euro, destinat pentru construcția rețelei de aprovizionare cu apă și canalizare. Totuși, din spusele consilierului MEI Ion Potlog, acordul nu a fost deocamdată semnat, chiar dacă a fost aprobat de Guvern: „Proiectul tehnic există, el a fost aprobat, dar la moment nu este acordul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) pentru executarea lucrărilor, fapt pentru care la moment examinăm alte scenarii de realizare în termeni cât mai restrânși a construcției rețelei de apeduct și canalizare”, spune reprezentantul MEI.

Acum a fost dispusă expertizarea proiectul tehnic și reevaluarea financiară a acestuia, pentru a se stabili costul real al lucrărilor: „Vom începe negocierile cu „Apă-Canal Chișinău” pentru executarea lucrărilor, pentru că au fost anumite intenții, însă nu au fost dezvoltate, și analizăm și alte scenarii, în cazul în care „Apă-Canal Chișinău” nu va accepta condițiile noastre”, a declarat Ion Potlog.

Conectarea la energia electrică

Pe 29 martie 2019, Ministerul Educației Culturii și Cercetării (MECC) a solicitat companiei „Gas Natural Fenosa” să finanțeze și să execute lucrările de proiectare și de construcție a rețelelor electrice, cu ulterioara includere a investițiilor în tarife. Inițiativa nu a fost aprobată însă de Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE). La ședința ANRE de pe 6 august subiectul dat a fost exclus de pe ordinea de zi.

„Cu ceva timp în urmă, cu suportul MEI, SRL „Arena Națională” a inițiat consultările cu „Gas Natural Fenosa” în care au căzut de acord asupra faptului semnării unui acord de investiții privind costrucția rețelei de 2,5 milioane de lei; investiție care va fi preluată de „Union Fenosa”, iar ulterior va fi achitată de „Arena Națională” și va fi amortizată pe o perioadă de trei ani”, spune Potlog. Potrivit lui, negocierea contractului dar este în fază finală.

Căile de acces și transport public

Proiectarea și construcția căilor de acces a fost pusă pe seama MECC, însă, în prezent, executorii proiectului au doar schițe ale acestor căi. Una dintre acestea prevede construcția unui drum de acces pe un teren care este în proprietate privată, iar a doua prevede intrarea de pe magistrala Orhei. Aceste schițe nu au fost transpuse în proiecte tehnice și nici nu este clar dacă acest lucru se va întâmpla, or, cei de la MEI au dispus ca drumurile de acces să fie regândite.

Aprovizionarea cu gaze

Aprovizionarea cu gaze este unicul element de utilitate publică la care va fi conectată „Arena Chișinău” în scurt timp. Potrivit autorităților, lucrările sunt pe ultima sută de metri și gazul ar putea fi conectat deja săptămâna viitoare.

Statul va aloca „bani de buzunar” pentru SRL „Arena Națională” 

Întrucât SRL „Arena Națională” nu are deloc mijloace financiare, statul urmează să aloce bani din buget pentru ca entitatea să poată să-și gestioneze activitatea până va ajunge să aibă propriul venit.

„La momentul dat simulăm diferite modele de gestiune și, în cel mult zece zile, „Arena” va dispune de capital circulant din bugetul de stat, pentru a asigura gestiunea obiectelor, până la începerea activităților comerciale. Forma pe care o va lua această debursare va fi discutată ulterior”, a declarat consilierul de la MEI.

Costul total al proiectului de construcție a Arenei Chișinău este de 43 de milioane de euro. Data lansării anunțată anterior este 14 octombrie 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram