/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ De ce este periculos să aruncăm deșeurile electronice la urne și cum putem scăpa de ele, fără a dăuna mediului

missing
14 septembrie 2019, ora 07:09

Deși în capitală sunt în jur de 80 de puncte de colectare a bateriilor și altor deșeuri electronice, oamenii nu prea sunt interesați să le arunce anume acolo. Motivele invocate sunt dintre cele mai diverse, inclusiv că nu știu unde este cel mai apropiat coș de gunoi sau nu văd de ce să le ducă anume în loc special. Totuși, dacă sunt văzuți că aruncă în gunoiul comun, persoanele fizice și cele juridice riscă amenzi între 1200 și 9000 mii de lei. Alarmate de aceste obișnuințe nocive, autoritățile au decis să se alăture campaniei naționale „Hai, Moldova!”.

MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „Dacă aveți aparate care s-au defectat și nu mai pot fi reparate, acestea pot fi aduse la tomberoanele specializate. Obiectele mai mici le aruncați în această secțiune, iar pentru cele mai mari, ridicați cu ușurință capacul”.

Întrebați ce fac cu obiectele electronice sau electrice de care nu mai au nevoie, mai mulți locuitori ai capitalei spun că le depozitează care și pe unde crede că este mai bine.

„Îl pun în cutia în care l-am procurat și îl depozitez undeva. Nu avem unde să le aruncăm, din câte știu”.

„Mă strădui să nu le arunc, ci să le repar. -Și dacă nu-i posibil? -Le păstrez. -Cunoașteți că sunt locuri specializate unde le puteți lăsa? -Nu am observat așa ceva”.

„Cunosc că sunt locuri speciale, dar acest lucru necesită timp. Astfel, pur și simplu, le arunc la gunoi”.

Deșeurile electrice reprezintă în jur de 5 la sută din totalul deșeurilor unei comunități. Specialiștii afirmă că, în comparație cu gunoiul menajer, cel electronic este extrem de toxic. Astfel, păstrarea bateriilor, a telefoanelor sau a jocurile electronice uzate în casă poate provoca, de-a lungul anilor, diferite boli. Însă, la fel de nociv este să le aruncăm în lăzile comune pentru gunoi.

AURELIA BAHNARU, PREȘEDINTA ASOCIAȚIEI DE VALORIFICARE A DEȘEURILOR: „Și atunci când păstrați în casă, în sertare, în debara diverse baterii, jucării sau alte electrocasnice de care nu aveți nevoie, să știți că contribuiți enorm la un impact asupra sănătății voastre sau a copiilor. Avem datoria să ne asigurăm că ele nu ajung deposedate în amestecul deșeurilor menajere”.

De anul trecut, în municipiul Chișinău sunt circa 80 de puncte de colectare a deșeurilor electronice. Ele sunt amplasate în centre comerciale, benzinării, dar și în instituții publice, precum școli, primării sau Guvern. Harta locațiilor urmează să se extindă.

AURELIA BAHNARU, PREȘEDINTA ASOCIAȚIEI DE VALORIFICARE A DEȘEURILOR: „La moment, am colectat deja aproape patru tone, doar din 12 instituții, nu din 80. Celelalte sunt în pregătire de a preda echipamentul colectat”.

Astfel, tonele de aparate electronice vechi sunt încărcate de mașini speciale și transportate la operatorii de tratare şi reciclare. La una din ele a ajuns și echipa TV8.

IULIAN GAMUREAC, PREȘEDINTE COMPANIE DE RECICLARE: „Ele ajung aici. Sunt depozitate pe paleți. Ulterior, colegii din tehnică le sortează pe categorii. Dacă observați, pe alocuri, sunt mai multe dezasamblate. De regulă, sunt foarte multe monitoare, televizoare. Spre exemplu, la începutul verii erau foarte multe mașini de spălat. Cam așa arată procesul final de materie care urmează a fi reciclată, ambalată, exportată și eliminată”.

Codul Contravențional prevede amenzi pentru cei care aruncă aceste resturi în locuri neautorizate: 1200 de lei pentru persoanele fizice și 9000 de lei pentru cele juridice. Mai mult, firmele care vând sau fabrică astfel de produse ar putea să fie amendate, dacă nu vor instala puncte pentru colectarea deșeurilor.

AURELIA BAHNARU, PREȘEDINTA ASOCIAȚIEI DE VALORIFICARE A DEȘEURILOR: „Dacă vedeți că un cetățean a aruncat un televizor sau baterii într-un loc neautorizat, atunci puteți informa organele competente”.

Pentru a promova colectarea corectă a deșeurilor electronice, mișcarea civică „Hai Moldova” dă start unei campanii ample pe tot teritoriul Republicii Moldova, care va dura până pe 15 octombrie curent.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram