/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Nereguli grave la „Moldtelecom”! Fostul director a beneficiat de premii grase și călătorii pe litoralul din Dubai

18 septembrie 2019, ora 11:05

Foștii conducători ai întreprinderii de stat „Moldtelecom” au beneficiat de majorări de salarii,  premii grase și călătorii de lux, care au sărăcit bugetul instituției cu sute de mii de lei. S-au făcut și angajări fictive și s-au aranjat licitații, pentru ca anumiți agenți economici să rămână unicii furnizori de bunuri și servicii în ultimii ani, beneficiind de venituri de milioane de lei de la „Moldtelecom”. Constatările au fost făcute în urma unui audit și au fost anunțate astăzi de directorul Agenției Proprietății Publice.

Fostul director al „Moldtelecom”, Dan Mitriuc, a beneficiat în anul curent de un premiu în valoare de 250 de mii de lei, pentru că ar fi obținut rezultate bune în activitate, după ce compania ar fi înregistrat anul trecut un venit cu 288% mai mare decât cel planificat. Șeful APP, Eugeniu Moraru, afirmă că premiul a fost acordat nejustificat, deoarece venitul planificat inițial a fost cu mult subestimat. De asemenea, directorul a beneficiat și de o majorare de salariu.

Deplasări de lux

S-a mai aflat că întreprinderea a plătit pentru deplasările personale ale conducătorilor instituției. Aceștia ar fi călătorit la Berlin, Tel Aviv și Dubai, fiind mimate ca deplasări de serviciu. Dan Mitriuc, împreună cu directorul financiar, ar fi călătorit chiar de 8 martie la Dubai, fiind cazați în hoteluri de lux, pe litoral, unde o noapte de cazare costă peste 600 de euro. Deplasarea a fost sub pretextul de a face cunoștință cu un dezvoltator IT, dar nu există careva documente confirmative sau alte informații care să ateste că întâlnirea de serviciu a avut loc, a precizat directorul APP. Pentru două bilete de avion s-a plătit peste două mii de euro, ceea ce dă de bănuit că, de fapt, au călătorit patru persoane, spune Moraru.

În total, pentru deplasările bănuite ca ar fi personale ale directorului companiei s-au cheltuit anul trecut peste 400 de mii de lei. „Sperăm că fostul director va întoarce banii statului”, a comentat Eugeniu Moraru.

Contracte păguboase

Referindu-se la activitatea întreprinderii de stat, șeful APP a declarat că au fost depistate contracte vădit defavorabile pentru interesele „Moldtelecom”. Acesta s-a referit la un contract semnat în aprilie 2013 cu o firmă cu capital străin, care administrează baza de date pentru portarea numerelor de telefon. „Moldtelecom” s-a angajat să plătească câte trei eurocenți pe lună pentru fiecare număr alocat. „S-au plătit 110 milioane lei pentru servicii practic inexistente. Calculele arată că un singur număr portat costă  171 euro”, a anunțat Moraru.

Directorul APP a vorbit și despre poziția dominantă a unor agenți economici pe diferite domenii la achizițiile făcute de „Moldtelecom”. De exemplu, în ultimii 10 ani, întreprinderea de stat a cumpărat cablu de la o  singură companie, anual plătind aproximativ câte 100 mil lei. Tot o singură firmă acorda servicii de cleaning. În 2018, acesteia i-au fost plătite 7,8 mil lei pentru curățenie.

Pentru servicii de marketing, „Moldtelecom” a lucrat de asemenea cu o singură companie căreia i-a plătit doar anul trecut 19 mil lei. „Contract a fost încheiat așa că, dacă va beneficia sau nu „Moldtelecom” de servicii de marketing, compania oricum va beneficia de aproximativ 7 mil lei, pentru plasare de publicitate la TV și Radio. Banii erau direcționați doar la un holding media, aspectul dat fiind inadmisibil”, a argumentat Moraru.

Sponsorizări de milioane și angajări fictive

Întreprinderea de stat „Moldotelecom” a sponsorizat anul trecut și turneul de „K1” cu peste două milioane de lei. Se cunoaște că acesta este organizat de finul fostului lider al Partidului Democrat, Dorin Damir, iar fostul director al companiei Dan Mitriuc este exponentul Partidului Democrat, activând anterior și la Ministerul Economiei, condus de democrați.

Au fost identificate și mai multe contracte de accesare a unor credite costisitoare și neargumentate la „Moldtelecom”.

Eugeniu Moraru a mai declarat că la „Moldtelecom” s-a făcut și angajări fictive. Acesta a descris un caz care ar fi prejudiciat bugetul instituției cu sute de mi ide lei. La companie a fost angajat un bărbat în calitate de expert și apoi trecut în funcția de consilier al directorului Departamentului Logistic, deși în statele de personal nici nu exista o asemenea poziție. „În realitate, persoana nu a activat și a beneficiat de salariu și plăți sociale, chiar și de mașină de serviciu. Doar pentru combustibil, anul trecut fiind achitate 45 mii lei”, a precizat Moraru.

Directorul APP afirmă că la „Moldtelecom” au fost inițiate și câteva anchete de serviciu. Imediat cum va fi finalizat procesul de evaluare, toate constatările vor fi transmise Procuraturii, pentru a documenta ilegalitățile și a lua măsurile ce se impun în privința foștilor conducători ai întreprinderii.

În prezent, la „Moldtelecom” activează un director interimar, care și-a format singur echipa.

Vom încerca pe parcursul zilei să obținem o reacție de la fostul director al întreprinderii Dan Mitriuc.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram